Ioan Rus vine cu soluţii concrete pentru aderarea României la Schengen

Ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat, sîmbătă, că România are un plan de măsuri care să ducă la aderarea la spaţiul Schengen plecînd de la aeroporturile interne, iar în ceea ce priveşte aderarea din punct de vedere terestru, aceasta să aibă loc anul viitor. Printre măsurile gîndite de Rus se numără transformarea Oficiului Român pentru Imigrări în Inspectorat General şi înfiinţarea de brigăzi mixte în punctele de frontieră.

’’Sper ca în această toamnă să obţinem aderarea la Schengen, pe cîteva chestiuni, plecînd de la aeroporturile interne, pornind de la traficul aerian, cel terestru nu se va putea în cursul acestui an, pînă anul viitor. Vor exista discuţii cu colegii din Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) în perioada următoare. Din punct de vedere tehnic, România îndeplineşte condiţiile, lucru constatat de partenerii noştri.

Avem o frontieră, probabil una dintre cele mai moderne dintre toate ţările cu frontieră exterioară ale UE. Dincolo de asta sînt şi alte probleme şi am propus preşedintelui Comisiei de Relaţii Externe a Parlamentului francez şi unor ambasadori să funcţioneze brigăzi mixte în punctele de frontieră. Am mai decis şi voi propune Guvernului să avem capacitatea de a primi migranţi, şi vom transforma Oficiul Român pentru Imigrări(ORI) în Inspectorat General, pentru că, atunci cînd vorbim cu străinii, un oficiu ne duce la ideea unei încăperi la un demisol, deşi este o instituţie solidă. Dar îi ridic gradul la inspectorat general, ca  să avem argumente suplimentare că facem ceva”, a afirmat Rus adăugînd că “există un plan, am o viziune asupra a ceea ce este de făcut şi facem’’.

Pe lîngă tranformarea ORI în inspectorat, Rus a propus ca la frontiere să acţioneze brigăzi mixte, pentru a elimina suspiciunile de corupţie în rîndul vameşilor şi poliţiştilor de frontieră români. “Să nu se spună că vameşul şi poliţistul de frontieră român este corupt şi incorect, să funcţioneze brigăzi mixte. Dacă spui că această corupţie din frontieră îţi provoacă o pagubă de 1000 de lei, dă-mi o sută de lei, că atît ne-ar costa un belgian, un italian ca să stea lîngă mine la un punct de frontieră, şi controlăm toţi trei.

Ne costă mai puţin decît eventuala fraudă sau trafic transfrontalier care se face şi atunci ne asumăm cu toţii, dacă sîntem corupţi, eşti şi tu, austriacul, şi tu, germanul, şi eu, românul, pentru că eram toţi trei în acel schimb. Este o propunere cu care încercăm să stimulăm acest proces”, a adăugat Ioan Rus. Social democratul a spus că intrarea României la spaţiul Schengen nu va avea efecte directe asupra fiecărui român, dar ’’în mod indirect se întîmpla foarte multe lucruri’’. ’’Nefiind în clubul acela sîntem în exteriorul locului unde se bea cafea şi apă minerală şi de aceea vor veni mai puţine investiţii străine’’, a afirmat Rus.

Ioan Rus: ’’Greaua moştenire este chiar grea’’
Rus a spus că, pentru ca România să obţină aderarea la Schengen, trebuie să demonstreze că este capabilă să genereze ceea ce statele UE aşteaptă de la autorităţile române. Ministrul de Interne nu a ezitat să acuze fosta guvernare de incompetenţă, precizînd că acest lucru a determinat “greaua moştenire”, care, în opinia lui Rus, “este chiar grea”. Rus a spus că, pe măsură ce se termină auditurile în ministere, “fiecare ministru vede sumedeniile de nerealizări pe care fiecare instituţie le are, de la fonduri europene pînă la gestiunile interne şi angajamentele fiecărui ministru”.

“O restricţie pe care actualul Guvern o are este legată de situaţia pe care am preluat-o în momentul în care am ajuns la guvernare. O anumită situaţie economică, politică şi socială, anumite stări de lucruri, care nu sînt toate cele mai fericite şi care ne obligă la o anumită conduită. Greaua moştenire pe care am luat-o de la fostul Guvern este chiar grea. Nu are rost să ne lamentăm, pentru că trebuie să găsim soluţii. Toate aceste lucruri demonstrează incompetenţa celor care au gestionat treburile ţării pînă acum o lună de zile, şi nimic altceva”, a spus Rus.

Ministrul de Interne a mai spus că o altă restricţie a actualului guvern e legată de Legea bugetului de stat, care, spune Rus, e ’’făcută pe o filosofie de guvernare care nu ne aparţine’’. O altă restricţie ar fi în opinia şefului de la Interne anul special 2012 în care se desfăşoară două scrutine electorale şi care ’’trebuie să fie absolut corecte’’. Cu toate acestea, Rus a manifestat optimism în privinţa evoluţiei României, precizînd că, “fără să ne plîngem, încercăm cu disperare să punem pe picioare mai multe mecanisme menite să îmbunătăţească viteza cu care evoluăm pozitiv noi ca şi ţară”.

C.P.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare