Intră în vigoare prima reglementare pentru protecţia “bunilor samariteni”

EFE

Prima lege din China care îi va proteja pe “bunii samariteni” – persoanele care le ajută pe altele în caz de accident sau catastrofă – a intrat în vigoare, un prim pas pentru rezolvarea unei apăsătoare probleme a societăţii: indiferenţa multor cetăţeni faţă de răul celorlalţi.

Denumită oficial Reglementare privind protecţia drepturilor bunilor samariteni, legea se va aplica în oraşul Shenzhen, situată în provincia Guangdong (sud), unde nepăsarea faţă de o fetiţă care a fost călcată de două maşini sub privirile reci ale celor din jur a şocat ţara.

De acum înainte, la Shenzhen, cetăţenii care îi vor ajuta pe alţii în caz de urgenţă vor fi în mod special protejaţi prin lege.

Concret, prin noile reglementări, aceste persoane sînt absolvite de orice răspundere derivată din ajutarea victimelor, cu excepţia cazurilor în care ar comite “grave greşeli”, şi li se acordă asistenţă judiciară gratuită dacă sînt chemate în justiţie de cei pe care i-au ajutat.

Sunt prevăzute, de asemenea, pedepse pentru cei salvaţi sau ajutaţi dacă se dovedeşte că au minţit în scopul de a obţine beneficii economice, semnalează joi cotidianul “South China Morning Post”, publicat în Hong Kong, potrivit aceleiaşi surse.

Legea răspunde extinsei practici de a nu se acorda ajutor pe stradă accidentaţilor, persoanelor cu probleme de sănătate, întrucît numeroşi oameni au convingerea că aceasta le poate cauza probleme judiciare sau economice.

“Am căzut de pe bicicletă, am rămas inconştientă şi după zece minute m-am trezit înconjurată de o mulţime de oameni. Toţi priveau, însă nimeni nu făcuse nimic, nici măcar să dea telefonul de urgenţă”, îşi aminteşte o tînără, Zhang Qian.

Potrivit sociologilor, aceasta este o consecinţă a faptului că, în sistemul sanitar şi de urgenţă al ţării, medicii, asistenţii sau şoferii de ambulanţă îi taxează anticipat pe cei pe care îi asistă şi, de aceea, de multe ori, persoanele care ajută în astfel de accidente trebuie să cheltuiască mari sume de bani.

Oamenii îşi amintesc că, în 2006, un bărbat a ajutat o bătrînă care căzuse pe stradă şi îşi fracturase un os, însă apoi a fost denunţat de aceeaşi bătrînă şi a trebuit să plătească circa 1.200 de dolari (1.600 euro) după un lung proces.

Totuşi, dezbaterea la scară naţională a apărut după ce o fetiţă de doi ani, Yue Yue, a decedat în octombrie 2011 după ce a fost călcată de două maşini, în timp ce pietonii treceau indiferenţi pe lîngă ea, fapt ce a fost surprins de o cameră de supraveghere, iar imaginile au făcut ocolul lumii.

Cetăţeni, experţi în drepturi şi chiar unele autorităţi au cerut schimbări legislative prin care să fie pedepsită neacordarea de ajutor.

Pentru moment, noua reglementare se aplică numai la Shenzhen, dar presa şi opinia publică şi-au exprimat joi dorinţa ca ea să se aplice şi în restul ţării.

De la moartea lui Yue Yue, presa chineză publică în mod frecvent ştiri în care sînt elogiate persoane care îşi ajută semenii. Săptămîna aceasta, a devenit foarte cunoscut un bătrîn în vîrstă de 70 de ani care a salvat alt bătrîn de la înec. În acelaşi timp, sînt foarte criticate cazurile în care nu se acordă ajutor, dacă sînt descoperite, potrivit aceleiaşi surse.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare