Întîlnire cu steaua George Roca la lansarea cărţii “De vorbă cu stelele’’

În după-amiaza zilei de 14 octombrie a.c., în salonul Hotelului ‘’Victoria’’ din Cluj-Napoca a avut loc lansarea cărţii de interviuri ‘’De vorbă cu stelele’’, volumul 2, de George Roca, scriitor australian de origine română ( născut la Huedin), volum apărut la Editura Anamarol din Bucureşti. În prezenţa unui public iubitor de cultură şi a membrilor Ligii Scriitorilor, Filiala Cluj, autorul cărţii a fost prezentat de Al. Florin Ţene, preşedintele Ligii Scriitorilor Români, care în cuvîntul său a vorbit despre viaţa scriitorului George Roca şi despre opera sa,  subliniind rolul pe care şi l-a asumat  George Roca în promovarea imaginii României în lume, prin publicarea de lucrări despre cultura română, a scriitorilor români în revistele ce apar pe mapamond.

A fost, de asemenea, evocat faptul că autorul acestei cărţi de interviuri a fost, în anul 2000, în Comitetul Organizatoric pentru Lotul Olimpic Român, al Jocurilor Olimpice de la Sydney. Cu această ocazie, preşedintele Ligii Scriitorilor i-a dedicat poezia ‘’Întoarcerea poetului’’ şi i-a înmînat ce-a mai înaltă distincţie a Ligii Scriitorilor –  ‘’Virtutea literară’’. Preşedintele Ligii Scriitorilor Români a exprimat şi o nemulţumire, constatată de-a lungul anilor la Cluj-Napoca, oraş care doreşte dă devină Capitală Culturală Europeană, criticînd faptul că televiziunile clujene nu sînt, de regulă,  prezente la manifestările culturale organizate în municipiul nostru. Spre deosebire de Arad, de exemplu,  unde în urmă cu cîteva zile, participînd la o activitate culturală organizată de Filiala din localitate a Ligii Scriitorilor şi Universitatea de Vest ‘’Vasile Goldiş’’,  au fost prezente şi au transmis pe posturi nu mai puţin de opt televiziuni. În încheierea intervenţiei sale,  Al. Florin Ţene a subliniat faptul că prin intrarea României în Europa, prin fenomenul de globalizare, unele elemente ale culturii române dispar, sau altele se estompează, de aceea sînt necesari ‘’ambasadori’’  ca George Roca, chemaţi să promoveze zestrea culturii noastre pe mapamond.

Despre  George Roca au mai vorbit poeţii Vasile B. Gădălin şi Genţiana Groza, Prof. univ.dr. ing. Pompiliu Manea  şi  dr. Ionuţ  Ţene. În cuvîntul său,  autorul cărţii a vorbit detaliat despre fiecare ‘’stea’’ cu care a stat de vorbă în paginile cărţii: Simona Botezan, Elena Buică, Simina Grigoriu, Ioana Moldovan, din zona Americii, Reinhold Batschi şi Dumitru Preda, din zona Australia, Viorel Băetu, Paşcu Balaci, Nikolai Birulin, Cristian Bodnărescu, Antonio Calderon de Jesus, Rodica Dacin, Nicolae Firoiu, Geo Goidaci, Octavian Lupu, Hector Martinez Sanz, Antoniu Petrescu-Don Elvis, Ion Aurel Pop, Artur Silvestri, Tatiana Ştefan, şi Al. Florin Ţene, din Europa.

Aceste personalităţi din România Tainică şi profundă au un rol important în promovarea culturii române pe meridianele lumii. Ele lucrează în tăcere, cu hărnicie şi talent, fără să apară pe primele pagini ale ziarelor, sau pe micile ecrane  întru ‘’construirea’’ edificiului culturii române. Ceea ce fac se constituie în  lucruri de preţ din lada de zestre a neamului nostru.

Frumoasa seară culturală s-a încheiat în aplauzele celor prezenţi, semn  de  apreciere pentru tot ceea  ce luminează prin cuvînt  steaua  George Roca.
Al. Florin ŢENE

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare