Insolvența afectează firmele din retail, construcții și industrie

Companiile din retail, imobiliare şi industrie sînt cele mai afectate de insolvenţă, iar cauza principală este lipsa de finanţare, direct corelată cu scăderea puterii de consum a populaţiei

Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) apreciază că, în retail, principala dificultate cu care se confruntă companiile aflate în proceduri de insolvenţă este lipsa capitalului circulant pentru finanţarea stocurilor, în condiţiile unei structuri rigide a costurilor şi a unor activităţi puternic sezoniere. Astfel, veniturile pe metru pătrat continuă să fie la un nivel foarte jos, iar marjele de profit fac faţă cu greu cheltuielilor financiare generate de un grad mare de îndatorare. În ultimii ani, atît micile magazine de stradă, cît şi marile companii de distribuţie de bunuri de consum au fost afectate.
În ceea ce priveşte proiectele imobiliare, CITR estimează un număr tot mai mare de proiecte demarate în perioada 2006-2008 au fost sistate de către investitori, mulţi dintre aceştia renunţînd la dezvoltarea proiectelor încă dintr-o fază incipientă a acestora. În perioada care urmează, o sursă de proiecte de insolvenţă o vor reprezenta investiţiile realizate în perioada 2005-2008 în bunuri de natura terenurilor, în speranţa dezvoltării unor proiecte imobiliare, şi care în actualul context economic nu mai sunt sustenabile.
Pe lînga lipsa finanţării, domeniile retail şi imobiliare sînt afectate şi de scăderea puterii de consum a populaţiei şi a cererii de imobile.

Investitorii sînt interesați de industrie
În aria industriilor sunt relativ puţine nume sonore aflate în insolvenţă, în condiţiile în care managerii unor astfel de companii se tem că asocierea mărcii lor cu procedura insolvenţei le-ar putea afecta poziţia pe piaţă. Chiar dacă sectorul industiei este afectat de efectele crizei financiare, accesul companiilor la reeşalonarea creditelor este mai facilă decît a firmelorr care activează în domenii precum retailul. Se ajunge astfel la întîrzierea declanşării unor proceduri de restructurare a companiilor, extrem de necesare de multe ori.
Potrivit aprecierii reprezentanţilor CITR, cele mai atractive companii pentru investitori par a fi cele care activează în industrie. Un motiv îl constituie cîştigurile mai sigure şi mai rapide decît în real estate. Investitorii interesaţi de domeniul industriilor sînt fie cei care intenţionează să-şi repoziţioneze propriul business pe piaţă printr-o achiziţie de active ale unor companii cu dificultăţi financiare, fie cei care urmăresc valorificarea activelor cumpărate într-un termen cît mai apropiat achiziţiei respective.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare