Infrastructura feroviară clujeană, modernizată pe bani europeni

Comisia Europeană a anunţat joi că va sprijini redresarea economică în toate statele membre prin injectarea a aproape 2,2 miliarde euro în 140 de proiecte-cheie de transport, printre aceestea figurînd și modernizarea unor linieii de cale ferată din județul Cluj.
Printre proiectele selectate de Comisia Europeană se numără modernizarea liniilor de cale ferată Apahida – Suceava (studiu de fezabilitate), Coşlariu – Cluj-Napoca (studiu de fezabilitate), Bucureşti Nord – Aeroportul Internaţional Henri Coandă (lucrări) și Bucureşti – Craiova (studiu de fezabilitate).
Proiectele au fost selectate pentru finanţare prin două cereri de propuneri competitive lansate în octombrie 2019 (cererea obişnuită de propuneri MIE – Transporturi) şi în noiembrie 2019 (cererea de propuneri privind mecanismul de finanţare mixtă pentru transporturi în cadrul MIE). Pentru ambele cereri, după aprobarea de statele membre ale UE a proiectelor, Comisia va adopta decizii oficiale de finanţare în zilele următoare, iar Agenţia Executivă pentru Inovare şi Reţele (INEA) a Comisiei va semna acordurile de grant cu beneficiarii proiectelor până în ianuarie 2021, cel târziu.
„Contribuţia UE în cuantum de 2,2 miliarde euro la această infrastructură de transport esenţială va contribui la impulsionarea redresării; ne aşteptăm ca această contribuţie să genereze investiţii în valoare de 5 miliarde euro. Investim în diferite tipuri de proiecte, cum ar fi transportul pe căi navigabile interioare, conexiunile multimodale, combustibilii alternativi sau infrastructura feroviară de mari dimensiuni”, a declarat Adina Vălean, comisarul pentru transporturi.
UE va sprijini 55 de proiecte de infrastructură feroviară care vizează reţeaua centrală transeuropeană de transport cu un cuantum total de 1,6 miliarde euro. UE va sprijini și trecerea la combustibili ecologici pentru transporturi (19 proiecte), cu aproape 142 milioane euro. O serie de proiecte implică transformarea navelor astfel încât acestea să poată funcţiona cu gaz natural lichefiat, precum şi instalarea infrastructurii corespunzătoare în porturi.
Privind transportul rutier, va fi dezvoltată infrastructura pentru combustibili alternativi, prin instalarea a 17.275 de puncte de încărcare în cadrul reţelei rutiere şi prin introducerea a 355 de autobuze noi.
De asemenea, nouă proiecte vor contribui la dezvoltarea unui sistem feroviar interoperabil în UE şi la operarea continuă a trenurilor pe întregul continent prin intermediul Sistemului european de management al traficului feroviar. Modernizarea locomotivelor şi a liniilor de cale ferată cu sistemul european unificat de control şi comandă al trenului va spori siguranţa, va reduce timpul de călătorie şi va optimiza utilizarea liniilor de cale ferată. Cele nouă proiecte vor beneficia de peste 49,8 milioane euro.

Articole din aceeasi categorie