Indicele de referinţă ar putea scădea ratele creditelor cu 5-10%

Ratele românilor ar putea scădea cu 5-10% în perioada mai-iunie prin aplicarea Indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) şi cu 2-3% din iulie, dar peste un an sau doi IRCC va fi comparabil cu ROBOR, apreciază Iancu Guda (foto), preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

„În baza calculelor pentru trimestru IV (din 2018 – n.r.), indicele IRCC este 2,36%, perioadă în care ROBOR la trei luni era 3,2%, ceea ce înseamnă că ratele românilor pentru trimestru II din acest an, dar aprilie s-a dus deja, deci doar pentru lunile mai şi iunie, ratele românilor o să scadă cu 5-10%. Depinde când ai luat creditul. Dacă creditul este luat recent şi în rata lunară plăteşte mai mult componenta de dobândă atunci o să scadă până la 10%. (…) În niciun caz nu vorbim despre scăderi la nivelul guvernanţilor, „la jumătate”, scăderi care sunt imposibile din punct de vedere tehnic sau economic şi dimpotrivă vom avea trimestre când IRCC va fi peste ROBOR. De aceea eu cred că pe un orizont de 1- 2 ani, pe medie IRCC va fi comparabil cu ROBOR-ul”, a spus Iancu Guda, citat de Agerpres.

Fără o lege nouă, indicele nu poate intra în “Prima Casă”

Priveind tipurile de credite la care se va aplica noul indice, el a menţionat că ar fi riscantă introducerea programului “Prima Casă” sub acest indice, ca urmare a volatilităţii acestuia comparativ cu cea a ROBOR-ului.
„Lăsând la o parte declaraţiile guvernanţilor actuali, şi în baza legislaţiei actuale, noul indice IRCC se aplică doar creditelor noi contractate şi celor refinanţate. Programul “Prima Casă” este reglementat de o lege specială, pentru că este un proiect special având în vedere că atrage obligaţii şi garanţii din partea statului care au ajuns chiar la un nivel record. Vorbim de aproape 40 de miliarde de lei totalul creditelor “Prima Casă”, acordate începând cu iulie 2009, de când a intrat programul în vigoare până în prezent. (…) Vorbim de un program care a antamat obligaţii enorme ale statului, şi un asemenea produs de finanţare nu poate fi schimbat peste noapte printr-o ordonanţă de urgenţă sau prin nişte declaraţii, în condiţiile în care noul indice este foarte volatil şi poate duce la explozia restanţelor neperformante în momentul în care economia este lovită de recesiune”, a afirmat Iancu Guda.

El a mai spus că o declaraţie verbală a guvernanţilor nu este suficientă impună noul indice IRCC în programul “Prima Casă”, şi că pentru aceasta este nevoie de modificări legislative care să schimbe legea specială ce reglementează “Prima Casă”.

Reamintim că, în 2 mai, Ministerul Finanţelor a anunţat că regula includerii în calculul ratei de dobândă a indicelui de referinţă se aplică şi programelor „Prima casă”, „Prima Maşină” şi „Investeşte în tine”.
Banca Naţională a României a publicat, tot în 2 mai, valoare indicelui de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), reglementat prin art.II şi III din OUG nr. 19/2019, aceasta fiind de 2,36% pe an. Indicele a fost calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018.

Articole din aceeasi categorie