Închiriatul unei trotinete, o distracție cam scumpă

De săptămâna trecută trotuarele din Cluj-Napoca au fost invadate de o mulțime de trotinete verzi, care pot fi închiriate, contra cost, cu ajutorul unei aplicații online, însă, la o privire mai atentă, distracția nu e chiar ieftină.

Cluj-Napoca a devenit, după București, al doilea oraș din țară în care platforma de transport la cerere Bolt a instalat trotinete electrice. Trotineta poate fi utilizată folosind o aplicație online, care poate fi descărcată din App Store sau Google Play. Pentru a folosi o trotinetă, potențialul utilizator trebuie să dispună de un card bancar introdus în aplicație și minim 18 ani.

Pentru a închiria o trotinetă, trebuie apăsat pe iconița din aplicație, iar pe ecranul telefonului apare o hartă în care sunt marcate trotinetele disponibile. La prima utilizare, aplicația arată instrucțiunile de folosire și modalitățile de parcare. Cei interesați pot rezerva o trotinetă pentru 10 minute. Pentru deblocarea vehicolului, se scanează codul QR inscripționat pe mâner, după care se poate porni la drum. După ce se încheie cursa, trebuie apasat pe “Încheie cursa” din aplicație, iar cardul va fi debitat automat.

Trotinetele ating viteza maximă de 25 km/h, însă compania Bolt recomanda viteze adaptate traficului persoanelor de pe trotuar. La închiriere trebuie achitați 2 lei pentru deblocarea trotinetei și câte 0,6 lei pentru fiecare minut de utilizare. Rezervarea și pauza sunt tarifate cu 0,5 lei/minut. După încheierea cursei, trotineta trebuie parcată într-un loc sigur de pe stradă, de preferință lângă un loc de parcare pentru biciclete. Trotinetele pot fi lăsate în centrul orașului, în zona marcată pe hartă, în aplicație. Dacă utilizatorul lasă trotineta în afara zonei desemnate, va fi penalizat cu 150 de lei. Seara târziu trotinetele nu sunt disponibile deoarece sunt colectate pentru reîncărcare.

Tarifele par modice, însă un calcul simplu ne arată că sunt comparabile cu cele utilizate de taxiuri. La o deplasare cu trotineta la viteza de 15 km/h (circa de trei ori viteza unui pieton), un kilometru poate fi parcurs în cam 4 minute. La un tarif de 0,6 lei/minut, un kilometru pe trotinetă costă 2,4 lei. La taxi, costul pe kilometru este de 2,9 lei. Desigur, la o cu totul altă viteză. Nici tarifele de pornire nu sunt chiar așa de diferite. La taxi este 2,9 lei, iar la trotinetă 2 lei. Dacă se mai adaugă și tariful de rezervare, se ajunge la 2,5 lei pentru un singur minut e rezervare. Deblocarea plus o rezervare de două minute ridică costul la 3 lei, deci mai mult decât la taxi. În plus (sau, mai degrabă, în minus) pe o trotinetă e cam greu de cărat bagaje. Și ferească sfântu de o penalizare pentru parcare nepermisă.

V.D.

Articole din aceeasi categorie