Începe operaţiunea împotriva lui Bashar al-Assad

ABC

Operaţiunea împotriva preşedintelui sirian, Bashar al Assad, a început: atît de tranşantă este informaţia pe care a obţinut-o în exclusivitate ziarul francez Le Figaro, potrivit căruia opozanţii regimului care au fost antrenaţi de trupe de comando israeliene, iordaniene şi americane se deplasează spre Damasc de la mijlocul lunii august. Acest lucru ar explica folosirea armelor chimice de regimul sirian.

Astfel, potrivit informaţiei obţinute de cotidianul francez, un prim comando de război format din americani, în Iordania, ar fi intrat în acţiune la mijlocul lui august, în sudul Siriei, mai concret în regiunea Deráa. Acest prim grup, ar putea fi format din circa 300 de oameni şi ar fi trecut frontiera cu ajutorul Israelului şi Iordaniei şi al agenţilor CIA. Acestora li s-ar fi alăturat un al doilea grup la 19 august.

Potrivit surselor militare citate de ziarul francez, americanii, care infirmă faptul că ar transfera trupe pe teritoriul sirian, ar pregăti de multe luni membri ai opoziţiei într-o tabără de antrenament instalat la frontieră. La rîndul lui, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut să fie investigat “fără întîrziere” denunţul privind un nou atac chimic în Siria şi a dat instrucţiuni înaltului său reprezentant pentru probleme de dezarmare pentru a vizita Damascul. “Secretarul general este profund preocupat de cele întîmplate şi crede că incidentul trebuie investigat cît mai repede”, a declarat presei purtătorul de cuvînt al ONU, Eduardo del Buey, precizînd că a fost înaintată “o cerere oficială” guvernului sirian.

Purtătorul de cuvînt a subliniat că Ban a luat contact cu liderii internaţionali pentru a aborda situaţia din Siria şi a mărturisit că i-a cerut înaltei reprezentante pentru probleme de dezarmare, Angela Kane, să plece la Damasc. Secretarul general, care a făcut apel la încetarea focului pentru a facilita sosirea ajutoarelor umanitare, a cerut din nou ca misiunea de experţi care se află deja la Damasc să poată avea acces la locul incidentului şi să poată investiga cele întîmplate.

“A fost trimisă deja o cerere oficială guvernului sirian şi sperăm să primim un răspuns pozitiv fără întîrziere de la guvernul sirian”, a declarat purtătorul de cuvînt care a relevat că înalţi funcţionari ai ONU sînt în contact cu autorităţile, fără să precizeze cine sînt acestea.

În Siria se află o misiune de experţi ai ONU însărcinată cu investigarea presupuselor cazuri de atacuri chimice după acordul la care a ajuns organismul internaţional şi autorităţile de la Damasc. Coaliţia Naţională Siriană (CNFROS) a denunţat miercuri moartea a cel puţin 1.300 de persoane într-un atac cu arme chimice lansat de armată în jurul capitalei, acuzaţii respinse imediat de regimul de la Damasc.

Guvernul lui Bashar al Assad şi insurgenţii opoziţiei se acuză reciproc de mai multe luni de folosirea acestui tip de arme chimice în conflictul din Siria, una din cele şapte ţări care a semnat Convenţia privind armele chimice din 1997. De la începerea războiului civil în Siria, în martie 2011, au murit peste 100.000 de oameni şi aproape 7 milioane sirieni au nevoie de ajutor umanitar de urgenţă, potrivit ultimelor cifre ale Naţiunilor Unite.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare