In honorem MIRCEA MIHAILESCU

    O carte-omagiu dedicată unui mare Om şi Profesor; o carte care trebuia scrisă de cineva, cîndva, undeva în Univers: MIRCEA MIHAILESCU sau FASCINAŢIA DE A CONSTRUI. A fost gîndul care a luminat momentul de inspiraţie al inginerului constructor român, stabilit în Germania, dr. Adrian Pocanschi, acela de a răspunde printr-un fapt concret celor reţinute dintr-o cugetare: „Seamănului tău care-ţi face măcar un bine, se cuvine să-i fii recunoscător. Aşa ne-au învăţat bunicii şi părinţii noştri. Şi dacă nu eşti în stare să-i dai mai mult, dă-i măcar ceea ce poţi: neuitarea”.
În spiritul acesta a fost gîndită şi mai apoi elaborată cartea. Să mai notăm o mărturisire a autorului: „Mircea Mihailescu, «profesorul», cum îl numeau cei apropiaţi, a fost un om care a făcut multora «un bine» şi merita să primească mai mult. Acest «mai mult» care i se cuvenea nu i-a fost hărăzit în anii de viaţă. Să încercăm să i-l dăm acum, prin neuitare. Fără îndoială că la vremea sa, pentru mulţi care l-au cunoscut superficial, a fost o personalitate incomodă. Dar nu putea fi altfel: dacă se poate spune despre un inginer român că a avut o viziune proprie asupra culturii româneşti în construcţii, acela nu este altul decît M. Mihailescu. (…) Turistul străin care vizitează Stuttgart-ul şi se interesează de Turnul de Televiziune de pe deal, află fără să vrea că este «Turnul lui Fritz Leonhardt». Fritz Leonhardt a fost ani de zile profesor de construcţii de beton armat la Universitatea  din Stuttgart. Tot atunci, Mircea Mihailescu ocupa aceeaşi funcţie la Facultatea din Cluj. Care cetăţean al Clujului ştie astăzi despre complexul expoziţional „Transilvania” din str. Aurel Vlaicu, realizat în anul 1971, că este construcţie unicat şi că autorul ei se numeşte M. Mihailescu? Care călător cu trenul, în trecere prin gara din Predeal, ştie că acoperişul clădirii construite în anul 1968 este iarăşi un unicat, avîndu-l ca autor pe acelaşi profesor clujean Mircea Mihailescu? Fiecare naţiune este interesată să-i păstreze vii în memorie pe cei ce au creat şi propovăduit cultura. Cred că acest lucru este valabil şi pentru români. Unii ar putea să comenteze: «Se poate compara Mircea Mihailescu cu Fritz Leonhardt?» Eu le-aş răspunde tot cu o întrebare: «Compară cineva pe Mihai Viteazu cu Friedrich cel Mare?» Fiecare ţară cu eroii săi”, mai subliniază  dr. ing. Pocanschi.
Într-un cuprinzător „Cuvînt înainte” este schiţată biografia, cu  anii cei mai creativi din activitatea celui omagiat, în care s-a ocupat în principal cu probleme complexe de mecanică aplicată a învelitorilor subţiri şi a structurilor spaţiale. „Frumuseţea construcţiilor sale se bazează pe autenticitatea şi raţiunea  structurii lor, pe o simplitate elegantă şi justificarea logică a conceptului. El refuza soluţiile ordinare nu numai în tehnică. De la începutul colaborării noastre am avut sentimentul că permanent  pleda îndărătnic în favoarea lucidităţii ca remediu împotriva subculturii politice a contemporanilor săi”. Şi mai adaugă, în scop de clarificare, dr. ing. Pocanschi: „Această carte nu intenţionează să fie un elogiu sau o încercare comună de biografie care caută să glorifice. Intenţia ei este să prezinte într-o formă interpretativă personalitatea lui Mircea Mihailescu, văzută şi filtrată prin ochii autorului cu care a colaborat timp de 15 ani. Reprezintă, deci, în mare măsură, viziunea autorului asupra Omului şi Operei sale”.
Volumul mai cuprinde: articolul lui Helmut Spieker (tradus din germană de Adrian Pocanschi) Despre estetica betonului; excepţionalul portret Mircea Mihailescu: Omul, Constructorul, Dascălul şi emoţionantele amintiri de Acum patruzeci de ani, iar În loc de epilog – IASS 2005: Cîntecul lebedei, un text al prof.dr.ing. Bucur-Horvath Ildiko, de la Facultatea de Construcţii din Cluj-Napoca. La final, în anexă: Curriculum Vitae, un compendiu cu proiecte executate după 1964 şi o bibliografie selectivă care însumează… 115 titluri.
O carte care elogiază o Vocaţie şi omagiază Omul. Căci „a construi a fost pentru Mircea Mihailescu un motiv al existenţei, un exerciţiu prin care şi-a păstrat libertatea  şi raţiunea de a exista”.
Autorul volumului este un discipol al celui evocat în carte – dr. ing. habil. Adrian Pocanschi – absovent al Facultăţii de Construcţii a Universităţii Tehnice din Cluj (promoţia 1960); a condus în primii ani de activitate lucrările de execuţie a blocurilor turn din Cluj; între anii 1965-1980 a fost cadru didactic la Catedra de Construcţii din beton armat a Facultăţii de Construcţii din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, avîndu-l ca şef de catedră pe Profesorul MIRCEA MIHAILESCU. Actualmente, autorul este profesor asociat la Institutul de Structuri şi Proiectare Constructivă de la Facultatea de Arhitectură a Universităţii din Stuttgart (Germania).
De distinsul profesor Mihailescu se leagă şi amintirile personale ale autorului consemnărilor de faţă, aflat, la începutul activităţii gazetăreşti, ca student practicant la unicul ziar clujean de atunci, „Făclia” . Memorabile momente în compania unor mari oameni !
Frumoasa carte-omagiu (apărută la Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2011) va fi lansată la Cluj-Napoca în cadrul unui Memento MIRCEA MIHAILESCU, găzduit de Galeria CASA ARTELOR a Fundaţiei Culturale CARPATICA (B-dul Eroilor nr. 16) miercuri, 2 noiembrie 2011, cu începere de la ora 17.
Michaela BOCU
m.bocu@ziarulfaclia.ro

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare