Horea Uioreanu despre politica economică a Guvernului Boc: Avem cel mai sărac buget din ultimul deceniu

Vicepreşedintele PNL Cluj, deputatul Horea Uioreanu, acuză Guvernul condus de Emil Boc de faptul că – la adăpostul aşa-zisei responsabilităţi -, a construit, pentru anul viitor, cel mai sărac buget din ultimii zece ani.

„Premierul Emil Boc a anunţat, plin de emfază, că bugetul de stat pe anul 2012 va fi construit «în manieră responsabilă», cu un deficit de 1,9%, dar care poate să crească… Şi mai spune primul ministru că, orice ar fi la anul, pensiile şi salariile nu vor mai suferi reduceri, deoarece «ne-am luat măsurile de precauţie şi avem acordul cu CE şi FMI».

Ce se fereşte să spună domnul Emil Boc este faptul că România anului 2012 va avea cel mai sărac buget din ultimul deceniu. Deficitul bugetar promis de premier nu va ajunge nici măcar pentru plata costului datoriei publice realizate de actualul Executiv”, arată Uioreanu, subliniind că practic, „orice variantă de deficit sub 2% este total nerealistă, lucru pe care primul ministru îl lasă să se subînţeleagă, pentru a-şi asigura spatele pentru atunci cînd va fi obligat de cifre să recunoască faptul că deficitul prognozat de «specialiştii» săi nu poate fi respectat”, afirmă parlamentarul liberal. .

Totodată, deputatul clujean semnalează faptul că doar dobînzile la datoria publică pe care România le are de plătit depăşesc valoarea deficitului promis de premierul Emil Boc. „Ceea ce nu ştiu încă toţi românii este faptul că în anul care vine România va trebui să plătească peste 11 miliarde de lei dobînzi la datoria publică, sumă care depăşeşte 2% din PIB, adică este peste deficitul promis de Boc. În aceste condiţii, finanţarea sectorului se va face cu un buget excedentar, iar alocările bugetare către adminsitraţiile locale, dar nu numai, vor fi reduse drastic compartiv cu anul în curs”, arată Uioreanu, adăugînd: „Coaliţia de guvernare, în funte cu premierul Emil Boc, demonstrează lipsă totală de sinceritate atunci cînd vorbeşte despre creşterea investiţiilor. Din anul 2008 şi pînă în prezent, investiţiile stăine directe au scăzut de la 9,5 miliarde de euro la mai puţin de 2 miliarde de euro, iar semnele pentru 2012 nu sînt deloc bune, existînd posibilitatea scăderii şi mai drastice”, punctează parlamentarul.

De asemenea, liberalul clujean atrage atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă reducerea deficitului bugetar pentru sectoare precum educaţia şi sănătatea. „Emil Boc şi «specialiştii» cu care s-a înconjurat par să nu ştie că un stat care nu-şi îndeplineşte responsabilităţile fundamentale este un stat care nu se consolidează, ci se vlăguieşte continuu.

A reduce deficitele bugetare pe seama bolnavilor cronici, a sistemului de educaţie, al culturii şi cercetării, concomitent cu creşterea bugetelor pentru serviciile speciale, este un nou pas spre destabilizare. Prin aceste practici, premierul dovedeşte faptul că nu cunoaşte regulile economiei de piaţă şi le aplică pe cele pe care le-a învăţat la orele de economie politică la care a participat înainte de decembrie 1989, din manualul intitulat «Economia politică. Politica economică a PCR»”, punctează Uioreanu.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare