FMI a anulat din planurile economice ale Guvernului

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a agreat plata TVA la încasare, dar numai din ianuarie 2013, decalarea calendarului de privatizări ale companiilor de stat, o serie de măsuri pentru stimularea creării de noi locuri de muncă şi amînarea coplăţii în sistemul medical, dar a refuzat reducerea TVA la alimente şi impozitul progresiv.

Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu (foto), a declarat că în cadrul negocierilor cu FMI s-au asigurat sumele necesare pentru refacerea salariilor nominale ale funcţionarilor bugetari la nivelul din iunie 2010 şi pentru plata sumelor „reţinute necuvenit pensionarilor”, corespunzător a 7 luni din acest an şi a 9 luni din anul care urmează.

Pe de altă parte, deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu, membru al Comisiei de buget-finanţe a precizat că „măsurile sunt acceptate, dar analizează foarte atent dacă această majorare este sustenabilă, pentru că trebuie să se asigure că şi în 2013 se pot face plăţile la nivelul rezultat în urma majorării salariilor” şi a adăugat că este posibil ca salariile bugetarilor să fie reduse din nou la anul dacă nu se îmbunătăţeşte colectarea veniturilor iar Guvernul va veni cu măsuri de reducere de impozite şi taxe, pentru că orice reducere de impozite şi taxe pune în pericol situaţia financiară şi deficitul bugetar iar actualul Guvern trebuie să ia măsuri de reducere de cheltuieli.

Plata TVA la încasare din 2013

Totodată, plata TVA la încasare a fost agreată de instituţiile internaţionale. „Aceasta se va aplica efectiv, datorită necesităţii unor pregătiri metodologice, de la 1 ianuarie 2013. S-a agreat punerea în aplicare începînd cu octombrie a unui pachet de măsuri privind stimularea creării de noi locuri de muncă şi, de asemenea, încurajarea prin deductibilitate fiscală crescută a cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare ale agenţilor economici. Pe partea de cheltuieli bugetare s-au asigurat sume suplimentare la nivelul autorităţilor locale în vederea onorării obligaţiilor către persoanele cu dizabilităţi, precum şi pentru plata arieratelor, respectiv datorii restante ale autorităţilor locale către diverşi furnizori şi diverşi creditori”, a adăugat Georgescu.

Se amînă coplata

În urma discuţiilor cu FMI, Ministerul Sănătăţii amînă data la care va introduce sistemul prin care pacienţii vor fi taxaţi la fiecare vizită la medic sau în spital. Legea va fi mai întâi discutată cu asociaţiile de pacienţi, a precizat ministrul Vasile Cepoi în urma discuţiilor. Ministerul Sănătăţii lansase la începutul acestei luni proiectul de lege care instituie coplata în sistemul sanitar, iar tarifele pentru o zi de spitalizare ar fi urmat să oscileze între 20 şi 60 de lei. Şi consultaţiile la medic ar fi urmat să coste – tariful minim prevăzut în proiect era de 5 lei.

Nu se reduce TVA la alimente

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe de la Camera Deputaţilor, Maria Barna, a declarat că oficialii FMI nu sunt de acord cu reducerea la 9% a TVA-lui la alimente, fiind de părere că ar fi mai bine să existe subvenţii pentru producătorii agricoli, pentru a se evita producerea unei evaziuni fiscale. „Orice modificare cu privire la fiscalitate creează pe moment disfuncţionalităţi. Noi şi aşa avem probleme de colectare, de administrare fiscală. Se fac studii şi pînă la momentul lunii noiembrie, când vom avea proiectul de buget, putem să vedem ce putem face în domeniul fiscalităţii”, a spus Barna.

Despre introducerea impozitului progresiv, Barna a afirmat că reprezentanţii FMI fac calcule, pentru că impozitul pe salarii reprezintă o parte destul de importantă în cadrul impozitelor pe care le încasează statul. „Trebuie făcută o notă de fundamentare foarte bine definită cu privire la ce înseamnă această reducere, pentru că orice procent pe care îl reduci trebuie să-l iei din altă parte”, a subliniat preşedintele Comisiei de buget-finanţe.

Calendar de privatizare a societăţilor comerciale de stat

Ministrul a afirmat că România s-a angajat ca pînă la mijlocul lunii septembrie să privatizeze, cu un investitor strategic, Oltchimul, „ceea ce va pune în valoare potenţialul acestei unităţi economice şi al Arpechim din apropierea sa”. Va urma, de asemenea, privatizarea a 15% din capitalul social al Transgaz. „Se vor introduce conduceri profesioniste – şi acestea de astăzi sunt – dar bazate pe o selecţie competitivă la nivelul societăţilor comerciale cu capital de stat, mai întâi un pachet de zece societăţi comerciale şi regii autonome vor beneficia de un management privat, profesionist, selectat pe bază de criterii de performanţă foarte clare”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat că la Electrica Furnizare va avea manager general privat pînă la sfârşitul lunii septembrie. De asemenea, Romgaz, Transgaz şi Transelectrica vor avea manageri privaţi pînă la sfârşitul acestui an, iar Hidroelectrica va avea conducere privată şi va fi listată în momentul în care va ieşi din insolvenţă. El a mai spus că termenele pentru privatizările companiilor de stat şi listările acestora au fost decalate. Astfel, privatizarea Transgaz, listările complexelor energetice Oltenia şi Hunedoara,vor avea loc în luna septembrie. Electrica Distribuţie şi Electrica Furnizare au ca termen de listare începutul anului viitor.

„Ne-am mai asumat ca pînă la sfârşitul lunii septembrie şi respectiv sfîrşitul lunii august să avem managementul profesionist implementat la Electrica Furnizare, la Complexul Energetic Oltenia, şi de asemenea pentru companiile Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz şi Romgaz să avem implementat managementul profesionist pînă la sfârşitul anului”, a mai spus Chiţoiu.

Pe de altă parte, Ministerul Transporturilor s-a angajat să privatizeze CFR Marfă pînă în luna decembrie. Statul român ar putea scoate la vînzare chiar şi pachetul majoritar de acţiuni al Tarom, dacă oferta de privatizare a 20% din acţiunile operatorului aerian naţional nu este atractivă. Septimiu Buzaşu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor a mai spus că mai multe firme importante din Orientul Mijlociu şi Asia s-au arătat interesate de privatizarea Tarom.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare