Filme Premiere cinematografice

Regal cinematografic pentru 18 – 24 ianuarie : “Django Unchained”, De Niro,…

Urmează o săptămînă în care iubitorii celei de a 7 – a arte, filmul, au parte de titluri unul şi unul…, greu de ales în aceste condiţii.

Voi începe cu Django Unchained (producţie Statele Unite, 2012), regia Quentin Tarantino, film deja cu cinci nominalizări la Oscar, două Globuri de Aur (din patru nominalizări), alte cinci nominalizări la BAFTA, AFI Award – Movie of the Year, Hollywood Film Award pentru scenariul original, San Diego Award,…

Din nou dorinţa de a impune un titlu se face simţită şi din nou prin traducere. Prefer traducerea Django descătuşat celei alese (“Django dezlănţuit”), prima fiind mai aproape de spiritul filmului.

Tarantino a regizat 17 filme, toate însă nominalizate sau premiate, referindu-mă la un regizor, actor, producător şi scenarist cu nu mai puţin de 78 de premii internaţionale plus alte 70 de nominalizări !!!

În sfîrşit, avem ocazia să vedem un film de Oscar în apropierea galei premiilor Oscar, ne putem face o părere. Una a noastră, departe de cei care consideră recenta peliculă a lui Tarantino, fie un film perfect, fie unul de 10 ceea ce este cam acelaţi lucru, fie un film căruia i se acordă prea multă atenţie deşi nu merită. Nu este un film de 10, asta e sigur. Chiar dacă are o lungime nefirească, 165 de minute !, chiar dacă povestea este bine spusă cinematografic, chiar dacă interpretările sînt – Christoph Waltz, Jammie Foxx, Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson, Kerry Washington, Franco Nero,…- la mare înălţime, chiar dacă muzica poartă o altă mare semnătură – Enio Morricone, chiar dacă dialogurile sînt savuroase, scenele tari, umorul negru, sîngele peste … tot.

Este un western spaghetti fără doar şi poate, motiv pentru care îl putem încadra şi în categoria filmelor ‘omagiu adus lui Sergio Leone). Este însă un western de o violenţă ieşită din comun – spectatorii sînt avizaţi -, amestec de sex, sînge, sadism, dragoste, prietenie pe o temă cam abandonată de cinematografia mondială în ultimii 30 de ani, sclavia în sudul american imediat după Războiul Civil. Bugetul a fost de cca 100.000.000 dolari, realizaţi la 13 ianuarie 2013, 125.374.607 dolari ! Şi încasările cresc cu fiecare programare.

Django mai deschide o fereastră, cea a eroului prezent şi în alte producţii cinematografice, ‘Few Dollar for Django’ (Italia, 1966), ‘Django, the Last Kill’ (Italia, 1967), ‘Django Kill’ (Italia, 1967), ‘Preparati la bara !/prezentat mondial sub titlul ‘Django, Prepare a Coffin” (Italia, 1968), ‘Sukiyaki Western Django’ (Japonia, 2007) şi acest recent ‘Django Unchained’. Şi dacă tot este pe lista atîtor mari premii, căutaţi să-l vedeţi (cinematograf ‘Florin Piersic’)

Robert De Niro

La cinematograful ‘Victoria’, tentaţiile sînt mai multe : Dincolo de întuneric (producţie Spania, Statele Unite, 2012), regia Rodrigo Cortes, cu Robert de Niro, Sigourney Weaver, Cillian Murphy în rolurile principale. Este şi nu este un film ciudat. Ştiinţa şi raţionamentul îşi dau mîna în rezolvarea fraudelor bancare, reuşind să treacă peste misticism, supersitţii, iluzionism, paranormal, fenomene metapsihice, clarvăzători, şarlatani, creduli, impostori.

Portretul Robert De Niro mai înseamnă două pelicule marca Martin Scorsese, Crimele din Mica Italie (Statele Unite, 1973) şi Raging Bull/Taurul fioros (Marea Britanie, 1980), ambele pelicule premiate, cunoscute, văzute după ore întregi state la coadă pentru unul sau două sau mai multe bilete.

De văzut prin mesajul transmis este şi pelicula În umbra luminii (România, 2012), regia Rareş Stoica, film produs de Asociaţia Persona din Cluj-Napoca. Este un film advertisment, film incomod, dar bazat pe realităţi, de la sex şi violenţă la droguri şi dependenţa de droguri.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare