Film Teatrul Maghiar de Stat Cluj – Napoca

Eveniment cinematografic cu “Undeva la Palilula”

luni, 23 aprilie, orele 17 şi 20

Este un eveniment cinematografic şi încă unul de prim rang. Este deoarece Undeva la Palilula marchează debutul în cinematografie al cunoscutului regizor Silviu Purcărete, dar şi debutul celor doi scenografi, Helmut Sturmer, respectiv Dragoş Buhagiar. Este un eveniment deoarece distribuţia reuneşte nume de referinţă ale scenelor româneşti pe axa Teatrul Naţional ‘Radu Stanca’ Sibiu, Teatrul Naţional ‘Marin Sorescu’ Craiova, Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca şi Teatrul Naţional ‘Vasile Alecsandri’ Iaşi, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie,…, cu alte cuvinte, George Mihăiţă, Dimeny Aron, Ioana Crăciunescu, Răzvan Vasilescu, Horaţiu Mălăele, Constantin Chiriac, Marius Manole, Adriana Şchiopu, Sorin Leoveanu, Ofelia Popii, o distribuţie numeroasă în orice caz.

Nu este deloc întîmplătoare programarea peliculei lui Purcărete la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Purcărete a pus în scenă aici Cumnata lui Pantagruel, spectacol jucat cu mare succes în România, Franţa, Columbia, Luxemburg. În plus, Helmut Sturmer în calitate de scenograf şi compozitorul Vasile Şirli sînt colaboratori apropiaţi ai scenei clujene, prezenţa lor conferind substanţă întîlnirii de luni, 23 aprilie. În acelaşi context, trebuie amintit faptul că Silviu Purcărete i-a avut alături de el în ralizarea filmului pe Adrian Silişteanu (director de imagine), Lia Manţoc (costume), Dragoş Buhagiar (scenografie), producător este Tudor Giurgiu, producător executiv Oana Giurgiu. Cu cei doi tineri producători ne vom întîlni în foarte scurt timp, TIFF-ul se apropie…

Undeva la Palilula este povestea tînărului doctor Serafim. O poveste despre un om şi un oraş din cîmpia valahă. Este locul în care, citez din statement-ul regioral al lui Silviu Purcărete, “legile fizicii terestre nu sînt chiar atît de riguroase. Acolo, nu se ştie prea bine dacă oamenii mint, visează sau trăiesc cu adevărat. În Palilula se poate intra, dar de ieşti de acolo nu se mai poate. Acolo îngerul exterminator se numeşte imoralitate şi melancolie. La Palilula, animalele mint şi delirează ca şi oamenii, cu care dealtminteri coexistă într-un spirit de solidaritate fraternă. La Palilula, morţii sînt la fel de petrecăreţi ca şi viii, gureşi şi beţivani. La Palilula, nici un aparat conceput de un spirit uman, civilizat, nu poate funcţiona. Cît despre ingineria locală, ea sfidează orice raţionament. La Palilula nimeni nu munceşte, dar toţi îşi umplu burdihanele. Pa Palilula nu se naşte nici un copil. Pa Palilula, tineri sau bătrîni, adulţii nu au trecut de pragul copilăriei. Palilula este un teren al jocului tardiv”.

Dimeny Aron este actorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj-napoca, calitate în care a putut şi poate fi văzut în roluri precum ‘Tata Ubu’ din Ubu rege, ‘Caligula’, ‘Lucio’ din Măsură pentru măsură, ‘Camille Desmoulins’ din Moartea lui Danton, ‘Dugi Nos’ din Dundo Maroje, ‘Garry’ din Linişte în culise !,… Actorul de film Dimeny Aron poate fi văzut în Apărarea chineză (1999; regia Tompa Gabor), Fără destin (regia Koltai Lajos; peliculă nominalizată la Ursul de Aur, Berlin, 2005), Mansfeld (2006), Aventurierii (2008; regia Paczolay Bela), Europolis (2010; regia Cornel Gheorghiţă). În Undeva la Palilula, Dimeny Aron interpretează rolul ‘Dr. Serafim’, actor în rol principal ca să fiu mai precis, doctor repartizat la spitalul din Palilula, orăşel pierdut pe harta ţării, doctor ce se adaptează extrem de repede locului şi oamenilor, ajungînd în final, să le aparţină şi să se confunde cu ei.

Undeva la Palilula va avea premiera în cinematografele româneşti, vineri, 20 aprilie. Sînt însă ferm convins că va trezi un interes legitim, unul care poartă o semnătură inconfundabilă, Silviu Purcărete !

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare