Fermieri versus vînători: Exasperaţi de pagubele făcute de mistreţi şi urşi, fermierii ameninţă că-şi duc animalele la Bucureşti

mistretiFederația Oierilor de Munte din România (FOMR) reclamă atacurile animalelor sălbatice asupra fermelor agroozootehnice şi face un apel la Guvern pentru luarea unor măsuri de compensare a pagubelor produse, în caz contrat urmînd să organizeze un protest la Bucureşti.

Conform unui comunicat al FOMR, în ultimul timp Federaţia a primit “zeci de apeluri” din Harghita, Caraș-Severin, Mureș, Salaj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Vâlcea sau Brașov, în care se reclamă distrugerile provocate de “atacurile porcilor mistreți, ale lupilor și urșilor”, care omoară animalele domestice şi “pun într-un real pericol zeci de vieți omenești”. Federaţia afirmă că au avut loc 29 de atacuri ale urșilor, care s-au soldat “cu 6 internări în spital și 1 decedat, din rândul ciobanilor”. De asemenea, în județul Brașov ar fi fost semnalate atacuri ale lupilor, care, în ultimele şapte zile, ar fi răpit 300 de oi în zona Săcele.

Federaţia susţine că în Platoul Bucegi există “cu 317% mai mulți urși decât prevede legislația europeană” şi afirmă că “administratorii fondurilor de vânătoare nu hrănesc animalele”, iar când o fac, “utilizează carne și dulciuri expirate cu conținut ridicat de proteină în cazul urșilor”, deși acest fapt este interzis.

Crescătorii de animale mai atrag atenția că legislația este greoaie, deoarece există “sute de cereri de despăgubire care se depun la primării și rămân fără o rezolvare”, iar în cele soluționate se dau “sume de bani mult diminuate, după luni de zile sau chiar ani”.

Federaţia solicită Guvernului aprobarea unei Ordonanțe pentru modificarea urgentă a legislației privind simplificarea procedurii de despăgubire a culturilor vegetale, pomilor fructiferi, pășunilor, efectivelor de animale domestice și plata acestora, în timp util, de către gestionarii fondului de vânătoare pe raza căruia s-a produs dauna, inclusiv suportarea eventualelor penalități impuse de A.P.I.A. De asemenea, FOMR cere inventarierea animalelor din fondurile de vânătoare şi habitate, precum şi “eliminarea în regim de urgență a animalelor găsite în exces și asigurarea hranei animalelor rămase în habitat”. Federaţia mai solicită recunoașterea mistreților ca distrugători, respectarea regimului proprietății, delimitarea fondului cinegetic doar în extravilan și utilizarea acestuia numai cu acceptul dat la notariat al proprietarului sau utilizatorului terenului.

Nu în ultimul rînd, FOMR cere adoptarea de prevederi legislative prin care administratorii fondurilor de vânătoare din zona respectivă să suporte pensii de întreținere a persoanelor care au infirmități provocate de atacurile animalelor, respectiv pensii de urmaș, dacă au loc decese.

Federaţia susţine că “animalele sălbatice din fondurile de vînătoare au devenit un pericol naţional” şi afirmă că, dacă nu vor fi adoptate aceste solicitări, crescătorii de animale vor merge la București, în septembrie, “într-un număr mult mai mare decât în decembrie 2015”.

Federația Oierilor de Munte din România are în componență 102 de asociaţii județene și locale a crescătorilor de ovine și caprine.

V.D.

Articole din aceeasi categorie