După ce a primit o nouă notificare de concediere colectivă, Sindicatul Mechel Cîmpia Turzii mai speră doar ca cineva să cumpere combinatul

mechelSindicatul de la Mechel Cîmpia Turzii a primit o notificare privind concedierea colectivă, începînd cu data de 29 octombrie, a 134 de angajaţi, în prezent singura speranţă a sindicaliştilor fiind ca o altă companie să cumpere combinatul.

Luni, am primit notificarea intenţiei de concediere a 134 de angajaţi, care vor pleca în şomaj din 29 octombrie, şi vor primi cîte 3 salarii compensatorii. De data aceasta sînt numai 134 de oameni, deoarece, pînă la urmă, cei din conducerea combinatului au înţeles că este ilegal să îi concedieze şi pe cei care au contractul de muncă suspendat din diverse morive, cum ar fi cazuri grave de boală sau pentru îngrijirea copiilor, 11 persoane aflîndu-se în astfel de situaţii” afirmă Ioan Pascu, liderul sindical de la Mechel Cîmpia Turzii. El afirmă că, în următoarele 10 zile, va convoca o întîlnire cu conducerea combinatului. “Vrem să aflăm date economice, în special ce s-a făcut cu banii care au fost primiţi din rambursarea de TVA. Din cele 7,8 milioane care s-au primit iniţial, aici s-au achitat doar salarii şi plăţile compensatorii pentru cei disponibilizaţi anterior şi s-a cumpărat ceva materie primă” mai spune Pascu.

În prezent, sindicatul nu-şi mai face iluzii privind continuarea activităţii în combinat. “Şansa noastră este să cumpere cineva combinatul, căci, cu aştia de acum, nu mai avem nici o şansă. Se pare că există discuţii în acest sens” mai spune Ioan Pascu.

Reamintim că, în iulie, conducerea combinatului a dispus disponibilizarea a 148 dintre cei circa 360 de angajaţi, măsura fiind considerată ilegală de către sindicat, care a atacat-o în instanţă, iar Tribunalul Comercial Cluj a admis acea solicitare şi a anulat a procedura de concediere.

Combinatul din Cîmpia Turzii a intrat în insolvenţă în aprilie, după ce, în februarie, grupul rus Mechel a vîndut combinatele pe care le deţinea în România, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de Chumakov Victor (58 de ani) şi Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetăţenie rusă. Actualmente, combinatul se află sub administrarea judiciară a firmei RVA Insolvency Specialists SPRL. “Sînt numai nişte simpli pioni, şi cei de la Nikarom şi cei de la RVA, care vor doar să vîndă ce mai pot vinde, nu să facă producţie” apreciază Ioan Pascu.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare