Dreptul de vot pentru străini: situaţia în Europa

Le Figaro

Acordarea dreptului de vot străinilor neeuropeni în alegerile locale a generat reacţii diferite pînă în prezent. De la Tratatul de la Maastricht, din 1992, toţi cetăţenii Uniunii Europene pot să voteze şi să candideze într-un alt stat membru în alegerile europene şi locale. Dar în ceea ce-i priveşte pe străinii extracomunitari, regulile diferă de la un stat la altul, majoritatea acordîndu-le acest drept în anumite condiţii.

Irlanda a fost prima care a acordat drept de vot, din 1963, tuturor rezidenţilor străini, în alegerile locale, fără să impună o durată minimă de rezidenţă. Din 1985, resortisanţii britanici pot vota chiar la alegerile legislative.

Suedia (în 1975), Danemarca (în 1981), Olanda (în 1983), Luxemburgul (în 2003) şi Belgia (în 2004) au acordat drept de vot tuturor străinilor rezidenţi pe teritoriul lor de mai mulţi ani – între doi şi cinci ani. Estonia, Slovenia, Lituania, Ungaria, Cehia şi Slovacia au adoptat aceleaşi dispoziţii. Danemarca, Finlanda şi Suedia le permit islandezilor şi norvegienilor să voteze fără nicio condiţie legată de durata de şedere pe teritoriul lor, în virtutea unui acord în cadrul Consiliului nordic.

În Grecia, la alegerile locale din noiembrie 2010, străinii au putut vota pentru prima dată. În luna martie a acestui an, Consiliul constituţional a considerat legea votată în martie 2010, drept neconstituţională. Curtea supremă urmează să se pronunţe asupra acestei decizii.

Spania, Portugalia şi Regatul Unit acordă drept de vot resortisanţilor anumitor ţări, mai ales foste colonii. Spania şi Portugalia impun condiţia reciprocităţii şi a duratei de şedere. Regatul Unit acordă drept de vot pentru toate tipurile de alegeri cetăţenilor din Commonwealth (care cuprinde 54 de state membre) şi irlandezilor.

Franţa, Germania, Austria, Italia, Bulgaria, Letonia, Polonia, România, Cipru şi Malta se opun dreptului de vot pentru străinii din afara Uniunii Europene.

În ceea ce priveşte eligibilitatea, străinii care au drept de vot sînt eligibili pentru consiliile municipale în Danemarca, Spania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Suedia şi Regatul Unit în anumite condiţii. În Irlanda, nu există nicio restricţie.

Două state acordă drept de vot şi pentru alte alegeri decît cele locale: Danemarca (pentru regionale) şi Suedia (pentru consiliile generale). În Suedia, străinii pot participa chiar la referendumuri naţionale.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare