Direcția de Sănătate Publică ține Oserul închis

Inchis încă din luna martie a acestui an, odată cu instituirea stării de urgență generată de pandemia de coronavirus, târgul de vechituri din Cluj-Napoca nu pare a avea șanse de a fi redeschis prea curând.

Intenția Regiei Autonome a Domeniului Public și a Primăriei Cluj-Napoca de a redechidere Oserul a fost blocată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj, care nu a recomandat celor două instituții redeschiderea târgului de vechituri, cu toate că manifestări similare au mai avut loc în această perioadă, Târgul de mașini din Gilău este deschis de săptămâni bune, iar piețele agroalimentare nu au fost închise nici un moment.

”Este adevărat, nu recomandăm redeschiderea Oserului, pentru că acolo se crează aglomerație” a declarat Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj. ”Nu țin minte ca pentru celelalte manifestări de acest gen (Tîrgul Produs de Cluj, Tîrgul florilor – n.r.) să ni se fi cerut o recomandare, însă, oricum, noi nu am dat așa ceva. De fapt nu există obligația legală de a ni se cere o recomandare, dar dacă tot ni s-a cerut, asta a fost opinia noastră”, a mai spus el.

Nici perspectivele privind redeschiderea târgului de vechituri nu sunt tocmai roze. ”In iunie aveam 7 cazuri noi pe zi, în prezent avem peste 30. Este foarte mult. Nu pot să apreciez acum când ar fi potrivită deschiderea târgului, noi vom analiza situația în funcție de numărul de îmbolnăviri”, a mai declarat directorul DSP Cluj.

Spre deosebire de Primăria Cluj-Napoca, altele au permis deschiderea talciocurilor, care funcționează în mai multe orașe din țară, printre care Sibiu, Alba Iulia, Timișoara sau Brăila.

Recomandarea DSP Cluj pare oarecum bizară, deoarece Oserul, care are loc pe strada Bobâlna, se desfășoară în aer liber, într-un spațiu semnificativ mai mare decât cel al piețelor agroalimentare, în care intrarea este nerestricționată. Pentru Oser este alocat un spațiu generos, care ar putea putea permite distanțarea tarabelor vînzătorilor, iar accesul publicului, care se face printr-o singură poartă, ar putea fi condiționat de respectarea unor reglementări, cum ar fi purtarea obligatorie a măștii și chiar a mănușilor de protecție.

Pe de altă parte, din moment ce nu există obligativitatea primirii unui aviz de la DSP, decizia redeschiderii Oserului, care reprezintă o sursă importantă de venit pentru multe persoane, ar putea fi luată de Primărie.

V. Dădulescu

Articole din aceeasi categorie