Depozitele în lei ale populaţiei ar putea scădea în 2013

Dobînzile nominale la depozitele bancare vor fi, anul acesta, în medie de 5% la lei, în acest context fiind posibil ca depozitele în lei ale populaţiei să scadă, dar cele valută să rămînă constante ca volum, dacă moneda naţională nu se va aprecia puternic faţă de cea europeană.


„Dobînzile la depozitele în lei au avut valori medii nete real-pozitive în 2008 şi 2009 şi apoi real-negative din 2010 pînă în 2012, inclusiv. Este foarte probabil ca şi în 2013 dobînzile la depozite să rămînă real-negative, în intervalul minus 0,5% – minus 1%, atît timp cît băncile comerciale nu reiau creşterea creditării pentru companii şi nu dezgheaţă creditele de consum pentru populaţie, cu atît mai mult cu cît volatilitatea inflaţiei poate fi ridicată. Aşadar, dobînzile nominale la depozite vor fi în medie de 5% pentru anul 2013. În acest context, este foarte posibil ca depozitele populaţiei să scadă în lei. Depozitele în valută vor rămîne constante ca volum în 2013, dacă leul nu se va aprecia puternic faţă de euro, ceea ce ar determina o „fugă” a românilor către moneda naţională”, se apreciază într-un studiu eFin.ro.
Studiul arată că românii se orientează, de regulă, către produse de economisire cu o durată de maximum 3 luni şi că, în ultimii 5 ani, pe măsură ce volumul de credite neperformante s-a acumulat, marja între credite şi depozite a crescut şi ea, ajungînd la creditele de nevoi personale la peste 6,5% şi probabil că va rămîne la aceste valori şi în 2013.
Pentru creditele de nevoi personale cu ipotecă, studiul estimează o marjă faţă de dobînda la depozite de 5-6% în 2013, ceea ce se va materializa în „dobînzi nominale la credite de aproximativ 11%”. Totodată, în 2013, creditele în valută vor fi probabil scoase din „grila” de produse de tot mai multe bănci, ca urmare a „lipsei de resurse financiare în valută şi a noilor norme de creditare”.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare