Demisie misterioasă a lui Robert Rekkers de la Banca Transilvania

Consiliul de Administrație al Băncii Transilvania (BT) a anunțat că a a luat act de demisia lui Robert Rekkers din funcția de director general al BT și din calitatea de membru al Consiliului de Administrație.

Demisia lui Robert Rekkers (foto) este una neașteptată, fostul director general al BT aflîndu-se la conducerea acestei instituții de peste 9 ani, timp în care mandatul i-a fost reînnoit de 3 ori. După venirea sa, în 2002, la conducerea BT, banca a lansat noi strategii de acțiune, care au inclus consolidarea Băncii Transilvania, lansarea Grupului Financiar Banca Transilvania și repoziționarea BT în sistemul bancar românesc. 

BT a transmis un comunicat în care anunță demisia lui Robert Rekkers, dar, așa cum era de așteptat, nu face nici o referire la motivele care au dus la această decizie. Comunicatul conține două declarații de complezență, a lui Robert Rekkers, care spune: „Cu siguranță, Banca Transilvania va ocupa un loc aparte în cariera mea și sînt mîndru de rezultatele obținute aici. Mi-a plăcut mai ales spiritul antreprenorial pe care l-am întîlnit la BT și mă bucur că banca a devenit una dintre cele mai mari instituții bancare din România. Am încredere în Banca Transilvania, în rolul ei tot mai important pe piață. Puterea ei vine din interior, datorită acelei echipe de succes cu care am avut plăcerea sa lucrez atîția ani” și a lui Horia Ciorcilă, președintele Consiliului de Administrație al BT, care afirmă: „Ii mulțumesc lui Robert Rekkers, în numele meu, al membrilor Consiliului de Administrație și al acționarilor, pentru contribuția sa, timp de peste 9 ani, la ceea ce înseamnă azi Banca Transilvania. A fost, cu siguranță, un factor esențial al succesului BT”.

Consiliul de Administrație al BT a desemnat ca administrator delegat interimar, pentru coordonarea activității și a Comitetului Executiv de Management, o persoană recent sosită în bancă, pe Peter Franklin, care face parte din Consiliul de Administrație doar din august 2010 și va prelua noul mandat din 1 februarie, pe o perioadă de interimat. Franklin a fost nominalizat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în Consiliul de Administrație și mai este membru și în Comitetul de Audit și în Comitetul de Remunerare al BT. El este absolvent al Oxford University și are o experiență de 37 de ani în domeniul financiar bancar, în companii ca General Electric, HSBC, The Chase Manhattan Bank.

Comunicatul BT mai conține încă o declarație, tot una de complezență, și tot a lui Horia Ciorcilă: „Ii spunem bun venit lui Peter Franklin în noua sa poziție în cadrul băncii noastre. In calitate de membru al Consiliului de Administraţie al băncii, s-a remarcat prin know-how și implicare. Sunt convins că vom face echipă bună și de acum înainte, pentru a continua dezvoltarea Băncii Transilvania”.

Să remarcăm că Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai important acționar al BT, cu 14,61% din titluri, şi-a întărit poziția în conducerea băncii prin numirea lui Peter Franklin, pe care îl nominalizase anterior în Consiliul de Administrație (CA). BERD mai este reprezentată în CA și de Roberto Marzanati vicepreședinte al Consiliului și președintele Comitetului de Audit.

Printre ceilalți acționari semnificativi ai BT se numără Bank of Cyprus (9,7% din acțiuni), SIF Moldova (5%), Horia Ciorcilă preşedintele Consiliului de Administraţie şi International Finance Corporation, divizie a Grupului Băncii Mondiale.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare