De ce nu face Germania mai mult pentru euro?

The Daily Telegraph

În cadrul unei declaraţii cu privire la criza din zona euro, făcut în Camera Comunelor, premierul britanic a declarat că este “greu de înţeles” de ce Banca Centrală Europeană (BCE), care se bazează în mare măsură pe finanţarea germană, nu a făcut “mai mult” pentru a ajuta ţările cu probleme.

Aceste declaraţii vin în contextul în care se speculează că premierul italian Silvio Berlusconi va fi forţat să demisioneze pentru a face loc unui guvern nou, care poate adopta reduceri de cheltuieli.

Între timp, liderii europeni se luptă încă cu planurile privind un fond de salvare în valoare de 1 trilion de euro, care ar putea sprijini economiile mai slabe ale continentului. Liderii europeni s-au luptat în acest sens pentru a strînge bani de la ţări mai bogate, cum ar fi China şi Rusia.

Se crede că premierul Cameron sprijină planul ca BCE să tipărească efectiv bani în cadrul unui program de relaxare financiară, la nivelul întregului continent, care ar putea fi folosit pentru a salva Italia şi, eventual, Spania. Pe de altă parte, BCE este puternic dependentă de finanţarea germană, însă cancelarul Angela Merkel a refuzat să sprijine ideea ca banca să joace un rol central într-un pachet de salvare, din cauza temerilor că va provoca o inflaţie ridicată.

Pe de altă parte, este pentru prima dată cînd premierul britanic îşi exprimă public nemulţumirea faţă de Germania pentru blocarea unui acord care implică BCE.
Frustrarea sa este împărtăşită, se crede, şi de alte naţiuni importante, inclusiv de China, care a declarat, în privat, că această criză nu poate fi aşa de gravă, aşa cum a fost descrisă, dacă germanii nu sînt pregătiţi să aprobe implicarea BCE.

Premierul britanic a precizat că BCE “ a intervenit deja pe pieţe”, “ceea ce face greu de înţeles de ce BCE nu face mai mult”.

Pe de altă parte, Cameron a reiterat, de asemenea, că este pregătit să crească în mod semnificativ finanţarea britanică pentru Fondul Monetar Internaţional, în pofida îngrijorărilor formulate în acest sens de unii parlamentari conservatorii fără funcţii în guvern sau parlament. Astfel, expunerea britanică la FMI ar putea ajunge la 40 de miliarde de euro, o creştere semnificativă de la aproximativ 10 miliarde de euro în prezent.

Banii ar putea fi folosiţi pentru a salva ţările europene individuale, în cazul în care UE nu reuşeşte să ofere o soluţie la timp.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare