Curtea de Conturi a României a constatat nereguli la mai multe instituţii din judeţul Cluj

Curtea de Conturi a României a făcut public raportul privind acţiunile de audit financiar şi control din anul 2010 la nivelul instituţiilor administraţiei publice centrale şi la nivelul unităţilor administrativ teritoriale. Raportul dezvăluie o serie de nereguli la mai multe instituţii din judeţul Cluj. Printre acestea se numără Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Inspectoratul Poliţiei Judeţene Cluj, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj, Regia Autonomă de Drumuri Judeţene Cluj, Hidroserv SA, precum şi cîteva primării din judeţ.

Curtea de Conturi a descoperit o serie de nereguli la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj. Potrivit raportului întocmit de instituţia de control a României, unitatea medicală clujeană nu a înregistrat angajamente legale sau a angajat cheltuieli mai mari decît limita creditelor legal aprobate. De asemenea, angajaţii Curţii de Conturi au mai constatat că nu s-au raportat în mod real consumurile de medicamente şi că nu a fost constituită garanţia de bună execuţie pentru contractele de furnizare de medicamente aferente programelor naţionale de sănătate. În acest context, Curtea de Conturi a recomandat Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă măsuri care să conducă la încadrarea consumului de medicamente în nivelul creditelor bugetare aprobate, precum şi iniţierea de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate împreună cu Ministerul Sănătăţii a unor măsuri care să asigure transparenţa şi siguranţa finanţării programelor, în mod ritmic şi continuu. De asemenea, s-a propus stabilirea medicamentelor care se acordă gratuit în cadrul programelor naţionale de sănătate şi stabilirea nivelului preţurilor acestora, astfel încît să se asigure încadrarea în bugetul alocat.

O altă instituţie clujeană unde Curtea de Conturi a constatat neregului este Institutul de Medicină Legală Cluj. Aici, potrivit raportului de control, nu au fost evidenţiate, urmărite şi încasate mai multe sume de bani, reprezentînd contravaloarea serviciilor medicale prestate. Totodată, s-a observat plata nelegală a contravalorii unor servicii neefectuate sau supradimensionate. ‘’Această abatere a generat prejudicii’’, arată raportul Curţii de Conturi.

Şi la Inspectoratul Poliţiei Judeţene Cluj au fost găsite nereguli de natură financiar contabilă. Printre acestea se numără decontarea nelegală a unor cheltuieli mai mari decît cele legal acceptate şi la devizele ofertă (manoperă mai mare, cantităţi de lucrări neexecutate sau lucrări supradimensionate, transport nejustificat, etc.).

‘’Prin aceasta nu au fost respectate prevederile Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice şi Ordinului MIRA nr. 597/2008 privind stabilirea conţinutului -cadru, întocmirea şi avizarea documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor de investiţii noi cuprinse în programele MIRA.

Pentru remedierea celor constatate, au fost dispuse măsuri ce au vizat cuantificarea prejudiciilor estimate, recuperarea acestora şi virarea sumelor respective la bugetul statului’’, se arată în raportul Curţii de Conturi. Alte abateri constatate sînt legate de efectuarea inventarierii şi valorificarea rezultatelor acesteia. Astfel, în listele de inventariere au fost identificate repere, în dreptul cărora exista menţiunea ‘’inventariat doar scriptic’’ şi nu au fost respectate termenele stabilite pentru valorificarea rezultatelor inventarierii, inventarierea parţială a

creanţelor şi datoriilor.

‘’Prin acestea au fost încălcate prevederile pct. 1 (2), pct. 35 (1) din Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2861)2009 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii’’, arată specialiştii în audit şi control.

Nereguli serioase au fost descoperite şi la SC Hidroserv SA Cluj. Aici s-a constatat că nu s-a înregistrat în contabilitate o clădire în valoare de 111 mii lei şi terenuri în suprafaţă de 13.101 mp, preluate de la SC Hidroelectrica SA. De asemenea, nu a fost organizat şi exercitat controlul intern.

O altă instituţie cu nereguli este Direcţia Regională Cluj a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Deficientele semnalate aici sînt legate de plata nelegală a unor sume de bani, majorarea nejustificată a unor preţuri unitare faţă de ofertă, decontarea dublă a unor lucrări, plata necuvenită a unor transporturi neefectuate.

Controlul Curţii de Conturi a surprins abateri financiar contabile şi la Regia Autonomă de Drumuri Judeţene Cluj. Acestea constau în necalcularea, nefacturarea şi neînregistrarea la venituri a penalităţilor cuvenite pentru neplata la termenele stabilite prin contracte a prestaţiilor efectuate. Prejudiciul calculat de Curtea de Conturi la RADJ Cluj este de 518 mii lei.

Printre unităţile administrative unde s-au constatat nereguli se numără Primăria Dej, Primăria Mănăstireni şi Primăria Suatu. Abaterile reţinute şi consemnate în actele de audit)control constau în nestabilirea, neînregistrarea, neevidenţierea şi neîncasarea în cuantumul şi la termenele prevăzute de lege a impozitului pe clădiri şi terenuri pentru clădirile aflate în proprietatea unor persoane fizice sau juridice, precum şi în domeniul public şi privat al unităţilor administrativ-teritoriale, a taxelor pe mijloacele de transport, a veniturilor din concesiuni şi închirieri pentru elemente de patrimoniu concesionate sau închiriate, determinate de: necalcularea şi neînregistrarea în evidenţele contabile a obligaţiilor de plată privind impozitele, taxele, contribuţiile şi alte obligaţii bugetare neurmărirea modului de respectare a obligaţiei contribuabililor de a înscrie în declaraţiile de impunere sau declaraţiile fiscale a unor bunuri impozabile, venituri impozabile sau impozite datorate

De asemenea, în opinia specialiştilor de la Curtea de Conturi, angajaţii acestor primării au aplicat cote eronate în stabilirea impozitelor locale şi nu au calculat din oficiu obligaţiile de plată în cazul nerespectării termenelor de depunere a declaraţiilor de impunere În urma controlului efectuat la unităţile administrativ teritoriale, specialiştii Curţii de Conturi au concluzionat că ‘’managementul în acest domeniu nu este încă suficient de performant, nivelul veniturilor proprii încasate nu exprimă potenţialul real al unităţilor administrativ-teritoriale şi că există deficienţe în activitatea de administrare şi de executare silită a creanţelor fiscale de către compartimentele de specialitate ale primăriilor’’.

C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare