Cum să eviţi riscurile legate de chimicalele din fructe şi legume

L’Espresso

„Pînă în anii „90, în Europa au fost autorizate aproximativ 800 de substanţe, printre care insecticide, fungicide şi erbicide, dar reglementările introduse treptat au redus numărul lor la circa 200, eliminîndu-le pe cele mai controversate şi făcînd în aşa fel ca produsele să fie egale pentru toţi ca dozaj. Începînd din 2005, a avut loc o ajustare graduală a filierelor. Rezultatul este că sub 2% din probele analizate în Italia prezintă urme de pesticide peste limitele admise. Aceste limite, pe baza prevederile europene, sînt încă foarte mici şi de o sută pînă la o mie de ori sub dozele care pot provoca prejudicii sănătăţii”, a afirmat Daniele Spadaro, expert în tehnologia pentru controlul integrat în cadrul Facultăţii de Agronomie a Universităţii din Torino.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a confirmat recent că în Europa situaţia stă bine. Potrivit ultimului raport anual, referitor la 2009, conformarea la reglementările UE continuă să crească şi 97,4% din cele peste 68.000 de probe analizate pentru mai mult de 800 de substanţe se încadrează în limitele admise, cu o creştere de un punct procentual faţă de anul precedent. 61,4% din rezultatul probelor este în întregime lipsit de reziduuri măsurabile.

Regulile marketingului cer ca fructele şi legumele să fie similare produselor ideale. Dar pentru a obţine un astfel de rezultat nu este suficientă selecţia: este nevoie şi de chimie şi fizică. În general, tratamentele efectuate după culegere merg de la spălare la periaj şi pînă la eventuala adăugare de produse chimico-naturale, în măsură să protejeze produsul de atacul ciupercilor sau bacteriilor în timpul depozitării. Adesea sînt adăugate şi substanţe naturale, cum ar fi ceara sau shellacul, pentru a spori intensitatea culorii şi a dobîndi un aspect lucios”.

În cazul ardeilor, de exemplu, odată ajunşi pe rafturi, sînt supuşi unor reîmprospătări frecvente cu sprayuri speciale cu apă, aceasta şi pentru că, odată culeşi, nu durează de obicei mai mult de 15 de zile, ofilindu-se rapid.

Fructele şi legumele din supermarket au suferit tratamente chimice pe cîmp, apoi fizice şi chimice în timpul depozitării şi din nou fizice în momentul vînzării. Din toate acestea rămîn urme care nu ar trebui să constituie un pericol pentru sănătate.

Există şi produsele ecologice, care constituie în prezent un sector important al pieţei şi care nu intră în contact cu pesticidele. Sînt apoi cele derivate din tratarea integrată, care alternează tratamentele chimice cu metodele fizice şi biologice, cum ar fi utilizarea de insecte.

„Orice pas care implică apa reprezintă un potenţial risc pentru dezvoltarea de microorganisme şi nu trebuie să existe rupturi ale pachetului sau vapori de apă în interior, care pot indica întreruperea lanţului frigorific în prelucrare – trebuie spălate la temperaturi apropiate de 0 grade Celsius. Conţinutul trebuie însă spălat şi consumat în termen de 48 de ore”, afirmă Spadaro.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare