Cum înghite pământul un proiect de peste 100 milioane de lei

Un proiect complex, cu foarte multe dificultăţi, pune la grea încercare administraţia judeţeană clujeană. Proiectul privind Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), cu o valoare imensă, de peste 110 milioane de lei bani europeni, este o poveste veche de peste 10 ani. Lucrările la Centrul Integrat de Management al Deşeurilor sunt realizate, în prezent în proporţie de doar 42 la sută iar cele de consolidare a versantului sunt în proporţie de 56 la sută. Din cauza multiplelor probleme tehnice şi a disputelor cu contractorii, proiectul pare, pe zi ce trece tot mai greu de finalizat. Pentru a-şi lua măsuri asiguratorii în cazul se va ajunge ca dispute să fie tranşate în instanţă, deliberativul judeţean a aprobat vineri contractarea de servicii juridice necesare gestionării eficiente a acestui proiect de zeci de milioane de euro.

CJ Cluj a demarat în 2012 un proiect de construire a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) pe un teren situat în comuna Feleacu de lângă Cluj-Napoca, care trebuia să preia toate deşeurile din judeţ, având termen de finalizare în octombrie 2014. Contractul a fost atribuit prin licitaţie asocierii dintre firmele SC Confort SA, Atzwanger SPA, SC Ladurner Impianti SRL, SC Vel Service SA, valoarea contractului, finanţat din fonduri europene, fiind de 107,5 milioane de lei. În acelaşi an, liderul asocierii, SC Confort SA, firmă din Timişoara, a intrat în insolvenţă, iar lider al asocierii a devenit firma Atzwanger. În 2014, CJ Cluj a reziliat contractul, invocând executarea unor lucrări neconforme, iar în ianuarie 2015 a depus o plângere penală împotriva firmelor care au executat lucrările la centru. Reprezentanţii companiei Atzwanger SPA au spus că motivele invocate de CJ Cluj pentru rezilierea contractului sînt neîntemeiate şi au făcut apel la Curtea de Arbitraj Internațional de pe lângă Camera Internațională de Comerț Paris.

Ulterior, în urma unei noi proceduri de achiziție publică, a fost încheiat acordul contractual de proiectare și execuție a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Cluj între Județul Cluj și Asocierea S.C KRANZ EUROCENTER S.R.L. & INSTITUTUL DE STUDII ȘI PROIECTĂRI ENERGETICE – ISPE S.A.
Contractul constă în proiectarea și execuția lucrărilor aferente: celula de depozitare și a zonei administrative aferente CMID; consolidarea zonei afectate de alunecări de teren la km 0+720 la CMID Cluj; zona tehnică compusă din Staţia de Tratare Mecano-Biologică şi Staţie de Sortare; drumului de acces la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj; lucrări pentru remedierea, continuarea şi terminarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor în jud. Cluj.

Prețul total al contractului este de 111.103.998,44 lei fără TVA. Durata contractuală este de 18 de luni, după cum urmează: perioada de execuție a lucrărilor – 18 luni; perioada de notificare a defecțiunilor – 60 luni de la terminarea lucrărilor.
Potrivit Consiliului Judeţean Cluj, stadiul fizic al lucrărilor la 15 martie 2019 a fost de 42,03%, iar până la acea dată s-au efectuat plăți antreprenorului în valoare de 42.025.497,49 lei fără TVA.

Alunecă dealul

Una dintre problemele care a afectat serios acest proiect a fost legată de alunecările de teren din zonă. Acest lucru a determinat Consiliul Judeţean să aloce sume considerabile de bani din buget pentru a reliza lucrări de consolidare a terenului.

‚’Județul Cluj prin Consiliul Județean Cluj a încheiat cu Asocierea KRANZ EUROCENTER SRL & ISPE SA prin Lider asociere – KRANZ EUROCENTER SRL, Acordul contractual nr. 19781/169 din 08.06.2018 având ca obiect Lucrări suplimentare necesare pentru finalizarea lucrărilor de consolidare a versantului pe care este amplasată Celula de depozitare din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Cluj, inclusiv a lucrărilor conexe aferente Celulei de depozitare. Valoarea Acordului contractual nr. 19781/169 din 08.06.2018 este de 20.418.457,89 lei, fără TVA, și are un termen de execuție de 10 luni de la data semnării contractului, respectiv începând cu data de 11.06.2018.
Stadiu fizic la Lucrările suplimentare necesare pentru finalizarea lucrărilor de consolidare a versantului la 15 martie 2019 este de 56,58%, până în prezent s-au efectuat plăți Antreprenorului în valoare de 10.975.714,99 lei fără TVA’’, arată Cosniliul judeţean Cluj.

Reprezentanţii CJ Cluj susţin că se confurntă cu dificultăţi în implementarea proiectului, arătând că până acum antreprenorul a formulat și înaintat nu mai puțin de 12 revendicări. ‚’Deși Consiliul Județean Cluj a analizat și respins aceste revendicări, soluționarea va fi stabilită ulterior prin instanță. În aceste condiții, având în vedere calificarea juridică a contractelor de tip FIDIC, clauzele acestora atrag numeroase probleme de interpretare care generează o serie de activități specifice, complexe care nu pot fi asigurate de către personalul de specialitate juridică din cadrul aparatului propriu al Consiliului Județean, astfel încât apreciem necesară achiziționarea unor servicii juridice specializate în acest domeniu’’, a arătat Consiliul Judeţean Cluj.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj susţin că deşi lucrările la Centrul Integral de Management integrat al deşeurilor sunt gata în proporţie de doar 42 la sută, celula de depozitare este relizată în proporţie de 68 la sută, ceea ce va pemite unităţilor administrative din judeţ să depoziteze deşeurile în această celulă şi să nu mai fie nevoite să le transporte al sute de kilometri cum procedează în prezent.

Articole din aceeasi categorie