Creşteri cu 50% a profitului în agricultură dacă folosim tehnologii şi procese de lucru moderne

Cercetările calitative derulate în cadrul studiului întreprins în vara acestui an de compania AgroAdvice, în cadrul proiectul european AgroManager, relevă faptul că deciziile cele mai bune legate de tehnologiile folosite de fermele agricole pot determina o creştere a profitului acestora cu pînă la 50%. Cum este posibil?
Nu poţi fi o fermă productivă dacă nu aplici tehnologii avansate – aceasta este una din principalele concluzii ale interviurilor calitative efectuate în timpul derulării studiului iniţiat în vara acestui an de compania de consultanţă în domeniul agricol AgroAdvice, în cadrul proiectului AgroManager, cercetare ce are drept scop identificarea principalelor provocări şi nevoi ale fermierilor români.
“Agricultorii români au acces la acelaşi nivel de tehnologii ca şi cei din restul Europei, însă marea diferenţă dintre aceştia este dată de abordarea pragmatică şi de viziunea în perspectivă a celor din urmă. Însă potenţialul de dezvoltare al fermelor româneşti este enorm, avînd în vedere că există mulţi indicatori ce pot fi optimizaţi”, arată Christian Haldrup, consultant agronom în cadrul companiei AgroAdvice.
Primul pas care trebuie făcut ţine de legătura care trebuie să fie creată între concluziile cercetărilor ştiinţifice şi fermieri. “În România se face multă cercetare, însă rapoartele sfîrşesc pe rafturi, nu ajung la fermieri. Sau dacă ajung, le sînt comunicate în forma lor ştiinţifică, nu aplicată, de aceea nu sînt relevante pentru ei. Ele cuprind informaţii de care fermierii pot beneficia, însă pentru ca acest lucru să se întîmple, trebuie puse într-o formă care să rezoneze cu nevoile lor directe”, mai spune Christian Haldrup.
Cel de-al doilea pas este colaborarea dintre consultanţii independenţi şi fermieri. Consultanţii le pot oferi acestora recomandări imparţiale, astfel încît să poată lua cele mai bune decizii.
Pasul al treilea ţine de abordarea pragmatică şi în profunzime a elementelor ce ţin de rentabilitatea activităţilor din fermă (produsele folosite, costul pe hectar, tehnologia aplicată etc.). De exemplu, dacă ne gîndim la alegerea produsului şi costul pe hectar, există 4 tipuri de fertilizatori pe piaţă, a căror selecţie se face de cele mai multe ori doar pe bază de preţ. Însă, dacă ne uităm la cantitatea în care trebuie folosit fiecare, astfel încît să aibă efectul scontat asupra plantelor, se pot economisi în medie 100 Ron/ha, utilizînd produsele care nu sînt neapărat cele mai ieftine ca preţ de raft, dar care, iată, pot genera o economie, la un calcul în perspectivă.
Un alt pas foarte important este optimizarea permanentă a proceselor, a costurilor vs. beneficii. Sunt ferme în România atente la acest lucru şi care reuşesc astfel să aibă o producţie de grîu de 7-8 tone/ha, faţă de ferme care au o producţie de 5-6 tone de grîu/ha, cu aproximativ aceleaşi costuri. “Optimizarea începe chiar înainte de a acţiona, prin evaluarea riscului presupus de condiţiile pedoclimatice, un factor care influenţează decisiv succesul unei recolte. Iată de ce cele mai bune decizii legate de administrarea fermei pot fi luate împreună cu un consultant, care este la curent cu oportunităţile de ultimă oră existente în materie de produse şi care are permanent o imagine completă asupra soiurilor care au avut cele mai bune rezultate, prin feed-back-ul pe care îl colectează în mod constant de la fermieri”, conchide consultantul companiei AgroAdvice, iniţiatorul proiectului AgroManager.
AgroAdvice este prima companie privată specializată în servicii de consultanţă agricolă tehnică din România, avînd o echipă de consultanţi cu specializări atît în cultură mare, cît şi în zootehnie. Obiectivul acesteia constă în optimizarea producţiei agricole şi a activităţilor din ferme, ţinînd cont de condiţiile de piaţă şi de specificul fiecăreia. Serviciile oferite de AgroAdvice sînt orientate spre a conduce la creşterea profitabilităţii fermelor, producţii de calitate, cu un management eficient al costurilor, pornind de la aplicarea tehnologiilor moderne, planificarea activităţilor în ferme şi îmbunătăţirea tuturor proceselor care determină succesul în agribusiness.
Desfăşurat sub sloganul AgroManager – Dezvoltare şi performanţă în afaceri, proiectul AgroManager este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 3 „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”, Domeniul major de intervenţie 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale”. Detalii puteţi afla accesînd site-ul www.antreprenoragricol.ro.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare