Cornel Itu: „Elevii care fac naveta vor primi o bursă suplimentară, de transport”

„După ce zeci de mii de elevi din mediul rural nu şi-au primit timp de jumătate de an banii pentru naveta şcolară – aspect care, de altfel, a fost mediatizat şi este cunoscut – în atenţia Guvernului există în momentul de faţă un proiect de ordonanţă care va îndrepta situaţia creată”, afirmă deputatul PSD, Cornel Itu.

Acesta arată că, potrivit proiectului pregătiti de Ministerul Finanţelor, decontarea biletelor de transport pentru distanţele mici va fi de 26 lei pe lună – pentru o distanţă de pînă 3 kilometri -, iar în cazul distanţelor mai mari, dar care Cornel-Itunu depăşesc 50 de kilometri la suma de 26 de lei se vor aloca 2 lei în plus pentru fiecare kilometru. „Propunerea legislativa prevede acordarea banilor nu pe bază de abonament, ci ca banii să fie trimişi direct în contul elevilor, sub formă de bursă suplimentară de transport. Această sumă va fi calculată în funcţie de distanţa dintre şcoală şi domiciliul elevilor”, explică Itu.

Precizăm că, în judeţul Cluj există 4.113 elevi care sînt nevoiţi să facă naveta pentru a merge la şcoală, diferenţa dintre tarifere practicate de diveşti transportatori fiind foarte mare. „În prezent, la o navetă de 3 kilometri, tarifele abonamentelor şcolare variază între 15 lei si 166 de lei lunar, în functie de transportator. La naveta şcolară pe o distanţă de 4 kilometri, preţul minim al abonamentului este de 14 lei, iar cel maxim de 210 lei, în timp ce la o distanţă de 5 kilometri, preţul minim este de 16 lei, iar cel maxim de 207 lei. Pentru naveta pe o distanţă de 20 de kilometri, preţul abonamentului variază între 36 de lei şi 400 de lei. La 30 de kilometri, tarifele practicate de transportatori variază între 30 de lei şi 491 de lei.

La 40 de kilometri parcurşi cu microbuzele pentru naveta şcolară, preţurile se situează între 55 şi 440 de lei, iar la 50 de kilometri, valorile minime ale abonamentelor sînt de 42 de lei, iar valorile maxime de 492 de lei. Acest proiect stabileşte o echitate între elevii între navetişti. Totodată, se urmăreşte uniformizarea tarifelor practicate e operatorii de transport, de aceea este foarte important faptul că se are în vedere ca aceşti bani să nu fie acordati pe bază de abonament, ci să fie trimişi direct în contul elevilor sub formă de bursă suplimentară. Consider că este încă o dovadă că actualul guvern este receptiv şi preocupat de toate problemele ce-i privesc pe cetăţenii acestei ţări”, arată deputatul clujean.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare