Corespondenţă din Suedia: Mariana Gorczyca. Bok&Bibliotek la Göteborg sau Sirena cu o carte în mînă

Legaţi prin aşezare geografică de acvatic, suedezii au ales ca logo pentru cel mai mare tîrg de carte din Scandinavia Sirena cu o carte deschisă. Nu dezvolt toată înlănţuirea de posibile conexiuni, trimiteri, sugestii care se pot coagula în capul celor care citesc aceste rînduri, pornind de la ideea de seducţie prin lectură (au aşezat-o pe pînză pictori celebri, cel mai iubit de mine, brazilianul Almeida Junior). Dar voi merge prin siajul lor, bănuit, pentru a împărtăşi cîteva impresii la cald, de aici, din Centrul de Presă de la etajul unu, Swenska Mässan. E cel mai mare tîrg de carte pe care l-am vizitat eu pînă acum, asta ca să bifăm rubrica Dimensiuni. Forfota e aceeaşi ca peste tot, doar figurile care o compun au preponderent – nicio surpriză – aer nordic, plus eleganţă vestimentară, plăcerea de a fi printre cărţi. Tehnica din sălile de seminar, de la centrul de presă este de ultimă generaţie, organizarea pare a fi pînă la această oră impecabilă, simplă, eficientă. Timpul se respectă, nicăieri nu se întîrzie.

Afară plouă mărunt, ziua e deja scurtă, dar cui îi pasă? Vizitatorii, în ciuda preţului de intrare destul de mare, curg rîuri, rîuri. Se stă la coadă mare, ca la Torino, la intrarea principală din Svenska Mässan, imensul şi versatilul spaţiu lipit de hotelul Gothya Tower, ce pare a fi buricul tîrgului, fie cînd e vorba de competiţiile sportive de anvergură pe care le găzduieşte Göteborgul, fie de evenimentele culturale internaţionale.

Standul României este micuţ, undeva într-un colţ, în apropierea scărilor care coboară de la Centrul de presă. Sînt expuse înghesuit traduceri din Mircea Cărtărescu, Mircea Eliade, Herta Müller, Nichita Stănescu, Nina Cassian, Emil Cioran, Panait Istrati, Ioan Es. Pop (omisiunile de pe listă au diferite cauze) şi, evident, vedeta tîrgului din acest an, Norman Manea. Tocmai m-am întors de la dialogul/seminarul pe care acesta l-a avut în prezenţa unui public numeros, într-una din sălile principale ale tîrgului, cu Björn Wiman (DN Culturschef). Fiind de faţă pentru prima dată la un discurs public ţinut de scriitorul român, evident că am fost supraimpresionată de charisma acestuia, inteligenţa şi umorul (uneori inhibant) pentru interlocutor.

Este evident că ICR Stockholm a făcut o treabă excelentă, profesionistă în pregătirea prezenţei României la această ediţie, preambul la ceea ce se va întîmpla anul viitor. Pe toată durata Tîrgului, două anunţuri electronice mari: Välkommen ater 26-28 september 2013 Rumänien I fokus. Cum spunea aseară directorul Institutului, domnul Dan Shafran, înainte de a onora invitaţia primarului oraşului Göteborg la Cina festivă, o să avem foarte mult de lucru în 2013!

Cu fotografii şi alte impresii voi reveni la întoarcerea acasă.

Göteborg, sîmbătă,
29 septembrie 2012

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare