Contraste

CĂMINE REABILTATE
De cîţiva ani buni şantierele nu dispar de la Cătina. Cu banii din bugetul propriu si chiar fonduri europene, se lucrează pentru consolidarea suprastructurii şi revigorarea unor instituţii publice cu impact asupra populaţiei locale.

Şcoala generala a primit ”nota de trecere” la disciplina confort si condiţii igienico-sanitare, in urma lucrărilor de igienizare şi modernizare finanţate de la bugetul comunei, iar căminele culturale din localităţile Copru şi Feldioara au fost supuse unor lucrări de reparaţii capitale pentru a nu se dărîma datorita vechimii si bolnăvicioasei … recesiuni. In locul tîmplăriilor putrede, s-au pus termopane, instalaţiile electrice s-au refăcut în totalitate, acoperişurile au fost consolidate, la fel tavanele şi şarpantele .Apa si gazul metan au fost aduse în aceste lăcaşe de cultură pentru a putea fi pretabile desfăşurării unor activităţi artistice, în condiţii civilizate, preciza primarul comunei, Alexandru Bota, cel ce a avut curajul să cumpere magazinul universal, falimentar, de la Federalcoop şi să-l transforme într-un Cămin cultural modern în centrul Cătinei.

BURUIANA, BAT-O VINA…
Se pare că buruienile nu ne mai deranjează. Milioanele de hectare agricole lăsate de izbelişte, pe care cresc falnice bălării, în loc de plante tehnice, legume sau cereale, îi lăsa reci pe guvernanţi. Situaţia, însă, capătă o anume sensibilitate cînd vezi că buruienile iţi acoperă spaţiile destinate florilor şi chiar geamurile construcţiilor din perimetrul intravilan, fapt ce generează întrebări obsedante. Oare orbul găinilor a contaminat zona cu pricina, ori simţul omului gospodar lipseşte cu desăvîrşire!?

Poate că răspunsul îl vom primi de la Primăria Fizeşul Gherlii , unde buruienile şi-au întins talia pînă la geamurile de la etajul superior al dispensarului veterinar, aflat la intrarea în localitate, iar aceleaşi plante… decorative, au acoperit şi tabla cu denumirea localităţii plantată la intrarea dinspre Roşia. De fapt , aici nu se poate vorbi de acel spirit gospodăresc nici dacă priveşti starea şanţurilor şi a mormanelor de materiale abandonate, sau aruncate, pe la porţile unor imobile.

Nu ştim să fi fost abrogată ordonanţa guvernului numărul 21, ce obligă administraţiile publice locale, societăţile comerciale şi populaţia să-şi facă ordine în perimetrul în care-şi desfăşoară activitatea,dar ştim ca la Fizeşul Gherlii acest act normativ este ignorat, iar ambientul civic este dezgustător de murdar..

DRUMUL GROAZEI
În ultimele trei luni, în comuna Mociu au avut loc numeroase accidente rutiere în urma cărora şase persoane şi-au pierdut viaţa. Chiar ieri, ne-a informat telefonic primarul comunei, Horváth  Márton, o femeie de 78 ani a fost spulberată de pe carosabil.

Din 27 iunie pînă in 27 septembrie a.c., mai adăuga şeful administraţiei comunei Mociu, alte cinci persoane de 51, 42, 22 şi doua de 34 ani au fost accidentate mortal pe DN-16, numai în aceasta comună. Situaţia a devenit alarmantă după reabilitarea acestui drum ce duce de la Cluj la Reghin, pe care mulţi şoferi apăsa necugetat de mult pe acceleraţie, neţinînd cont de capcanele acestui segment rutier extrem de periculos.

Iată una din marile îngrijorări ale primarului comunei Mociu şi ale locuitorilor de aici, care cer sprijin poliţiei rutiere.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare