Congresmenii americani nu vor elicoptere ruseşti în Afganistan

Kommersant

Un grup de congresmeni americani i-a cerut Pentagonului să rupă contractul cu compania rusă “Rosoboronexport” pentru livrarea a 20 de elicoptere ruseşti Mi-17 B5 în Afganistan. Politicienii americani insistă: SUA nu trebuie să cumpere tehnică militară de la ţări care livrează arme regimului de la Damasc, vinovat de uciderea a mii de cetăţeni paşnici. De altfel, congresmenii care au semnat cererea ar putea fi personal interesaţi de ruperea acordului cu Rusia, deoarece sînt sponsorizaţi în campaniile lor electorale de mari întreprinderi americane din domeniul apărării.

Iniţiatorii scrisorii adresate noului ministru al apărării al SUA, Chuck Hagel, sînt zece congresmeni, reprezentanţi ai ambelor tabere politice, democraţi şi republicani. Politicienii îi cer Pentagonului să renunţe la planurile privind achiziţionarea de la Rusia a 20 de elicoptere de transport militar, pentru nevoile forţelor militar-aeriene ale Afganistanului, atît timp cît Moscova nu va renunţa la vînzarea de arme regimului Bashar al-Assad din Siria.

Persoane oficiale din Rusia au asigurat nu o dată că nu poate fi vorba despre noi vînzări de arme Siriei: “Rosoboronexport” aduce la îndeplinire doar vechile contracte privind livrarea în Siria a unor piese de schimb pentru elicoptere şi sistemele de apărare antirachetă. Nu este o certitudine că Administraţia Obama a dat crezare acestor asigurări, însă anul trecut ea a respins două solicitări asemănătoare ale congresmenilor, care încercau să impună veto asupra achiziţionării de către Pentagon, de la “Rosoboronexport”, a primelor 33 de elicoptere Mi-17 B5, în sumă de circa 600 de milioane de dolari. Afacerea a avut loc, în pofida faptului că parlamentarii americani au iniţiat amendamente în vederea restricţionării bugetului militar al ţării.

Administraţia SUA s-a folosit de dreptul său de a ignora asemenea cereri, “din motive de securitate naţională”. Casa Albă a explicat că afacerea pentru achiziţionarea de elicoptere ruseşti corespunde intereselor naţionale ale SUA, deoarece Mi-17 se pretează foarte bine pentru condiţiile din Afganistan. Cu toate acestea, congresmenii îi cer Pentagonului să “organizeze un concurs deschis în vederea achiziţionării de elicoptere pentru forţele naţionale de securitate ale Afganistanului”.

De altfel, nu este exclus că, propunînd să sisteze cooperarea cu “Rosoboronexport”, congresmenii fac lobby pentru interesele complexului industrial-comercial al SUA. Principalul iniţiator al scrisorii, Rosa L. DeLauro, reprezintă statul Connecticut, unde se află sediul central al Sikorsky Aircraft Corporation – una dintre cele mai mari companii americane pentru construcţia de avioane şi elicoptere. De-a lungul întregii sale cariere politice, Rosa L. DeLauro a primit cea mai mare parte din donaţiile pentru campania sa electorală de la concernul United Technologies, care deţine şi Sikorsky Aircraft Corporation.

Donaţii mari de la asemenea giganţi ai complexului industrial-militar american precum Raytheon, Northrop Grumman, Mantech International, Boeing şi Lockheed Martin, au primit în ultimii ani opt dintre ceilalţi nouă semnatari ai cererii adresate Pentagonului.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare