CONCERTE în cadrul Festivalului Internaţional „Toamna Muzicală Clujeană”

• ediţia a XLV-a, 30 septembrie – 21 octombrie 2011 •
 Concert Vocal-Simfonic sub bagheta dirijorului HORIA ANDREESCU – 7 octombrie • Concertul celor 12 violoncele : Ansamblul NAPOCELLI – 12 octombrie • Concert simfonic sub bagheta dirijorului PAUL MANN (Anglia) – 14 octombrie
Festivalul International „Toamna Muzicală Clujeană” e în plină desfăsurare, iar Filarmonica de Stat „Transilvania” invită în continuare publicul la o serie de concerte din cadrul celei de-a 45-a ediţii a prestigioasei manifestări, ajunse la cea de a 45-a editie, care se desfăsoară la Cluj-Napoca, în perioada 30 septembrie – 21 octombrie 2011.
Festivalul este realizat cu sprijinul: Primăriei Cluj-Napoca, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerului Resurselor Umane din Ungaria, Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Sponsor Principal: ENERGOBIT; Co-organizator: Academia de Muzică „Gh. Dima”; Parteneri)Sponsori: Banca Transilvania, Opera Plaza, Mol, Agape, Florăria Murraya, Compass Software, Polus Center, Centrul Cultural Francez, Nova Musica Paris, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, SPEDIDAM, FCM şi Universite Paris 8;
Noul şi vechiul vieţuiesc în fiecare clipă împreună: Diferencias de Cornel Ţăranu, în interpretarea solistului Daniel Kientzy, regele saxofonului, se face auzită pentru întîia oară, iar „A noua” de Beethoven, regina simfoniilor beethoveniene, apare pe scena Filarmonicii dirijată de maestrul Horia Andreescu. Dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, Horia Andreescu este unul dintre cei mai apreciaţi dirijori români. Fondator al Orchestrei de Cameră „Virtuozii”, profesor asociat al Universităţii Naţionale de Muzică, artistul a fost timp îndelungat director artistic şi dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio. Horia Andreescu a colaborat cu cele mai prestigioase orchestre europene: Rundfunk Sinfonie Orchester Berlin şi Dresdner Philharmonie (în calitate de dirijor oaspete permanent), Wiener Symfoniker, Staatskapelle Berlin, Royal Philharmonic Orchestra London, Gewandhaus Leipzig, Netherlands Radio Philharmonic Orchestra. Înregistrarea integralei lucrărilor de George Enescu a contribuit consistent la cunoaşterea – de la Tokio pînă la New York – a marelui compozitor român.
Daniel Kientzy este un artist cu reputaţie internaţională, dedicat interpretării muzicii contemporane, în particular celei legate de mediile electronice. Artistul este unicul interpret din lume care cîntă la toate cele şapte instrumente din familia saxofoanelor, fiindu-i dedicate mai mult de 300 de lucrări. Totodată, el este considerat „inventator” al saxofonului contemporan, palmaresul său de premii şi distincţii clasîndu-l în elita personalităţilor culturale.
Soprana Brigitta Kele este asolventă a Universităţii din Oradea, unde a urmat cursurile de canto la clasa Laviniei Cherecheş. Masteratul l-a absolvit la clasa maeştrilor Gheorghe Roşu şi Alexandru Fărcaş, în cadrul Academiei de Muzică din Cluj-Napoca. Din anul 2004 pînă în prezent este angajată ca artist liric la Opera Maghiară din Cluj, iar din 2007 devine solista aceleiaşi instituţii. Deşi itinerarul său muzical a început cu studiul viorii şi al pianului, Liliana Mattei se bucură de mare succes prin calităţile sale vocale. Absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, artista a susţinut numeroase spectacole ca solistă a Operei din Viena. A fost remarcată drept o prezenţă scenică valoroasă în străinătate, pe scene precum Opera Bastille din Paris, Opera din Monte Carlo, Teatrul Naţional din Luxemburg, Opera Royale de Wallonie din Liège, Teatrul din Madrid. Tenorul Marius Vlad Budoiu este absolvent al Academiei de Muzică „Gh. Dima”. Demonstrînd calităţi artistice remarcabile, tenorul Marius Vlad Budoiu a fost solicitat de toate scenele lirice şi de filarmonică din ţară. Ca angajat al Academiei de Muzică şi al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, Marius Vlad Budoiu a primit în anul 2010 recunoaşterea naţională sub forma a două premii importante: Premiul Revistei VIP pentru „Cel mai bun solist de operă al anului 2010’’ şi Premiul de Excelenţă la Galele „10 Pentru România”, pentru întreaga activitate. Solistul Árpád Sándor a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa prof. univ. dr. Iulian Jurja. Activitatea sa ca solist a început la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, însă a colaborat adesea cu Operele din Budapesta, din Miskolc, dar şi cu filarmonicile din ţară, fiind prezent şi la Radiofuziunea din Bucureşti. Árpád Sándor a participat la turnee în Ungaria, Italia, Germania, Belgia, Olanda şi Elveţia. În anul 2005, basul Árpád Sándor a fost laureat al Concursului „Hariclea Darclée” de la Brăila.
În concertul vocal-simfonic de vineri, 7 octombrie, ora 19 (Casa de Cultură a Studenţilor) al Filarmonici vor fi interpretate:
C. Ţăranu – Diferencias pentru saxofon bariton şi orchestră (p. a. a.), solist Daniel Kientzy (Franţa), saxofon;
L. van Beethoven – Simfonia nr. 9 în re minor, op. 125, solişti: Brigitta Kele, soprană; Liliana Mattei, mezzosoprană; Marius Vlad Budoiu, tenor; Sandor Arpad, bas. Dirijorul corului: Cornel Groza.
Concertul este realizat în colaborare cu Asociaţia Nova-Musica-Paris.
(va urma)

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare