Concert vocal-simfonic

Filarmonica de Stat „Transilvania” are plăcerea de a-l avea din nou invitat, la pupitrul ansamblurilor sale, Orchestra şi Corul, pe dirijorul elveţian Giovanni Bria. Alături de acesta, pe scena Colegiului Academic se vor afla: trompetistul Gabriel Gyarmati, membru al Orchestrei, soprana Aida Pavăl, mezzosoprana Liliana Mattei, tenorul Constantin Nica, tenorul Ştefan Korch şi basul Corneliu Huţanu. Împreună vor interpreta pentru publicul meloman vineri, 28 noiembrie, începînd cu ora 19, Uvertura Eine feste Burg ist unser Gott de Joachim Raff, Sonata de concert pentru trompetă de Georg Philipp Telemann şi Misa nr. 6 de Franz Schubert.
Corul Filarmonicii este pregătit de maestrul Cornel Groza.

giovanibriaGiovanni Bria îşi desfăşoară cariera artistică pe mai multe planuri, ca dirijor, pianist, muzicolog şi organizator de festivaluri. După studiile muzicale, urmate la Conservatoarele din Zürich şi Genf, Giovanni Bria s-a dedicat operei, fiind pe rînd corepetitor, dirijor de cor, organizator şi capelmaestru al Operelor din Angoulème, Nantes, Marseille şi Genf. Un moment esenţial în cariera sa dirijorală pe scena de operă a fost invitaţia primită din partea lui Wieland Wagner – nepotul compozitorului Richard Wagner – la Festivalul de la Bayreuth.
În anul 1996 Giovanni Bria a fondat Festivalul „Musiksommer am Zürichsee”, al cărui preşedinte şi director artistic este şi azi.

Absolvent al Liceului de Muzică Sigismund Toduţă din Deva, promoţia 2006, respectiv al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, promoţia gabrielgyarmati2010, trompetistul Gabriel Gyarmati şi-a finalizat studiile de master în perioada 2010-2012, la aceeaşi academie, la clasa prof. Gabriel Posdărescu.
În 2009 a avut onoarea de fi solist al Orchestrei Academiei de Muzică Gheorghe Dima, însă şi solist al Orchestrei Filarmonicii clujene. În prezent, Gabriel Gyarmati este membru al Orchestrei Filarmonicii “Transilvania” din Cluj-Napoca, precum şi membru al Orchestrei Române de Tineret.

aidapavalAida Pavăl şi-a început pregătirea muzicală la Liceul de Muzică George Apostu din Bacău, la vioară, timp de 8 ani, după care a terminat liceul la Colegiul Naţional de Arte Dinu Lipatti din Bucureşti, la clasa profesoarei Georgeta Ionescu. În prezent este studentă în anul IV la Academia de Muzică Gherghe Dima , la clasa prof.dr. Elena Andrieş. Activitatea sa artistică a fost recunoscută de-a lungul timpului prin numeroase premii, printre care se numără: Premiul de Excelenţă la Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc, Braşov 2013, Premiul III la Concursul Naţional de Lied Ionel Perlea, Slobozia 2014, Marele Premiu la Olimpiada Naţională de Muzică, Cluj-Napoca 2011, Premiul I la Olimpiada Naţională de Muzică, Bistriţa 2010, Premiul I la Concursul Internaţional de Interpretare George Georgescu, Tulcea 2011, Premiul pentru cel mai bun tînăr interpret la Festivalul şi Concursul Internaţional Hariclea Darclée, Brăila 2012.

LilianamatteiAbsolventă a Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, Liliana Mattei Ciucă a urmat apoi cursurile secţiei de canto de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, fiind îndrumată de Edith Simon şi Ana Manciulea. Imediat după absolvire, Liliana Mattei a obţinut o bursă de trei ani la Conservatorul de Muzică din Luxemburg (absolvind cu Grand Prix Supérieur), fapt care a deschis o altă perspectivă asupra carierei sale artistice. În anul 1997 este admisă la Academia de Muzică din Viena. A studiat timp de trei ani cu soprana Editha Gruberova la München, cu tenorul Ramon Vargas la Paris şi Viena şi, concomitent, cu dirijorul Leo Müller de la Metropolitan Opera din New York. Are un vast repertoriu de operă şi vocal-simfonic.
Mezzosoprana a colaborat cu dirijori de renume ca Seiji Ozawa, Zubin Mehta, Marcello Viotti, Marco Armiliato, Nello Santi, Bruno Campanella, Fabio Luisi, Bertrand de Billy sau Donald Runicle.

constantinnicaDe-a lungul studiilor sale universitare, realizate la Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj-Napoca, Constantin Nica a beneficiat de atenta şi competenta îndrumare a maestrului Ionel Pantea. Încă din perioada studiilor, tînărul tenor a fost acceptat ca solist al Operei clujene. De atunci apar primele sale prezenţe în cadrul unor competiţii naţionale şi internaţionale, unde cîştigă premii importante: în acest sens, unul dintre cele mai reprezentative titluri este cel obţinut la Concursul Maria Callas din Atena.
Odată cu cucerirea unui renume pe plan naţional, în dorinţa de afirmare pe scenele internaţionale, Constantin Nica se va stabili în Elveţia. Calităţile sale vocale vor cuceri treptat publicul european, dat fiind că actualmente este invitat al multor opere din Europa: Viena, Basel, Zürich, Praga, Bruxelles, Oslo etc.

stefankorchAbsolvent al Liceului de Artă din Oradea şi al Academiei de Muzică Gheorghe Dima, secţia canto, Ştefan Korch a susţinut concerte cu Filarmonicile din Arad, Iaşi, Rîmnicu-Vîlcea, Piteşti, Cluj, dar şi cu Opera Naţională şi Opera Maghiară din Cluj-Napoca. În palmaresul său se înscriu Premiul Fundaţiei Darclée, Premiul III la Concursul Internaţional Alfredo Giacomotti şi Marele Premiul la Concursul Ionel Perlea.

corneliualexandruNăscut la Brăila în 1992, Corneliu Alexandru Huţanu a urmat cursurile Liceului de Arte Hariclea Darclée din Brăila, secţia canto clasic. În prezent este student al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, în anul IV de studiu, la clasa prof. univ. dr. Gheorghe Roşu. Numeroase premii atestă talentul tînărului solist, printre care se numără: Premiul III la Olimpiada Naţională de Muzică, Cluj-Napoca 2011, Premiul III la Concursul şi Festivalul Mozart, Cluj-Napoca 2013, Premiul pentru “cel mai bun tînăr interpret” la Concursul şi Festivalul Naţional al Liedului Românesc, Braşov 2013.
A participat la cursuri de măiestrie cu renumitele soprane Mariana Nicolesco, Maria Slătinaru-Nistor şi mezzosoprana Liliana Bizineche.

Concert vocal-simfonic

    Filarmonica de Stat „Transilvania” invită publicul la Concertul vocal-simfonic susţinut de Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii, alături de soliştii Ramona EREMIA (soprană) şi Cristian HODREA (bariton), sub bagheta dirijorului Giovanni BRIA (Elveţia). În concert vor fi prezentate lucrările: Uvertura la opera „Idomeneo” de W. A. Mozart, Simfonia nr. 104 în Do major de J. Haydn şi Requiem de G. Fauré. Concertul va avea loc vineri, 28 octombrie a.c., la Casa de Cultură a Studenţilor, de la ora 19.
Giovanni Bria îşi desfăşoară cariera artistică pe mai multe planuri, ca dirijor, pianist, muzicolog şi organizator de festivaluri. După studiile muzicale urmate la Conservatoarele din Zürich şi Geneva, Giovanni Bria s-a dedicat operei, fiind pe rînd corepetitor, dirijor de cor, organizator şi capelmaestru al Operelor din Angoulème, Nantes, Marseille şi Geneva. Un punct culminant al carierei sale dirijorale pe scena de operă a fost invitaţia primită din partea lui Wieland Wagner – nepotul compozitorului Richard Wagner – la Festivalul de la Bayreuth. Din anul 1991, Giovanni Bria a dirijat cu succes ansambluri renumite precum Corul de Cameră din Moscova, Corul Naţional Ceh din Praga, Ansamblul Vocal din Lausanne sau orchestre precum Filarmonica din Stuttgart, Orchestra Naţională din Praga, Orchestra de Cameră din Vilnius. Ca pianist, Giovanni Bria continuă să susţină concerte în marile centre europene (München, Köln, Berlin, Praga, Paris, Belgrad, Viena). În recitalurile sale, Giovanni Bria a colaborat cu cîntăreţi şi instrumentişti precum Nicolai Gedda, Gwyneth Jones, Ingolf Turban, Charles Curtis, Jadranka Jovanovic, Daniela Lojarro, Anton Diakov. Giovanni Bria desfăşoară o intensă activitate muzicologică, fiind colaborator al Indiana University of Bloomington din S. U. A. în calitate de cercetător  al operei lui Giuseppe Verdi. În anul 1996 Giovanni Bria a fondat Festivalul „Musiksommer am Zürichsee”, iar pînă astăzi este conducător artistic şi preşedinte al festivalului.
Soprana Ramona Eremia a încîntat publicul de peste o mie de ori pînă în prezent, în recitaluri de lied, recitaluri camerale, alături de orchestre simfonice, pe scenele teatrelor şi operelor, vocea sa  fiind cunoscută publicului din România şi de peste hotare. Acest număr impresionant de apariţii este însoţit de o vastă cunoaştere a repertoriului clasic şi a creaţiei componistice româneşti. Cariera sa a luat un avînt puternic în anul 1995, cînd a cucerit două premii la Concursul Internaţional de Canto „Viotti Valsesia Vercelli” din Italia. În anii imediat următori, Ramona Eremia a fost laureată la Sofia (Bulgaria) şi la Barcelona (Spania). Actualmente, în calitate de cadru didactic al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, Ramona Eremia formează voci care o onorează cu premii obţinute la cele mai importante competiţii naţionale. În anul 2006, a obţinut titlul de Doctor în Muzică cu teza Funcţia expresivă a coloraturii vocale, cu distincţia summa cum laude. Pentru întreaga sa activitate scenică, didactică şi concertistică, Ramona Eremia a fost distinsă în anul 2003, printre altele, cu Trofeul „Lya Hubic” din partea Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca  şi cu Medalia „Meritul Cultural în categoria Arta Spectacolului” din partea Preşedinţiei României.
Cristian Hodrea este absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, unde a urmat cursurile a două facultăţi: pe cea de oboi, la clasa prof. univ. dr. Aurel Marc, şi pe cea de Canto şi Artă Scenică, nivel masteral, la clasa conf. univ. dr.  Marius Budoiu. Format la Cluj, Cristian Hodrea a prins rădăcini în viaţa muzicală clujeană, fiind în prezent angajat la cele mai reprezentative instituţii muzicale din oraş, la Filarmonica de Stat „Transilvania”, în calitate de membru al Corului, şi la Opera Naţională Română, ca artist liric. Pe scena Operei Maghiare din Cluj, Cristian Hodrea a fost prezent în calitate de colaborator. Numele său este cunoscut în centre muzicale importante ale ţării precum  Sibiu, Iaşi, Craiova, Oradea, Arad şi nu în ultimul rînd Bucureşti, fiind invitat să susţină roluri atît în opere, cît şi în lucrări vocal-simfonice. Aria sa repertorială cuprinde creaţii din toate epocile stilistice majore, începînd cu oratoriile şi patimile de Händel şi Bach, continuînd cu capodoperele lui Haydn, Mozart şi Beethoven, ajungînd la operele şi oratoriile Romantismului şi terminînd cu creaţia contemporană românească.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare