Concert vocal-simfonic de închidere a Festivalului MOZART

Filarmonica de Stat „Transilvania” împreună cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima” vă invită la Concertul vocal-simfonic ce încheie cea de a XXI-a ediţie a Festivalului MOZART. Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii, alături de soliştii: Aurelia Vişovan la pian, Adela Zaharia (soprană), Mărioara Pop (mezzosoprană), Ruben Mureşan (tenor) şi Cristian Hodrea (bas), sub bagheta dirijorului permanent Mihail Agafiţa (Republica Moldova) vor prezenta Concertul pentru pian şi orchestră nr. 18 în Si bemol major şi lucrarea Requiem ale compozitorului WOLFGANG AMADEUS MOZART; dirijorul corului: Cornel Groza.

Concertul va avea loc astăzi, 16 decembrie, la Casa de Cultură a Studenţilor, de la ora 19.

Mihail Agafiţa. Apreciat în mod deosebit pentru energia dar şi pentru rafinamentul coloristic ce caracterizează interpretările sale, Mihail Agafiţa desfăşoară o intensă activitate dirijorală pe scene din SUA şi Europa – Spania, Rusia, Ucraina, Grecia, Portugalia, Italia, Franţa. În 2004 a fost numit dirijor al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, iar începînd cu anul 2009 este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat „Transilvania”. În anul 2010, calitatea deosebită a prestaţiilor sale a fost recunoscută şi prin apariţia a două CD-uri la celebra casă de discuri Sony.

Pianista Aurelia Vişovan a fost eleva profesoarei Gerda Türk la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca şi a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” la clasa prof. Adriana Bera. În prezent este studentă la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului din Viena, clasa profesorului Martin Hughes. Este deţinătoarea mai multor premii internaţionale: Premiul I la Concursul „Jeunesses Musicales”, Bucureşti – 2000, Marele Premiu la Concursul Internaţional „Sofia Cosma”, Arad – 2005, Premiul special pentru cel mai bun tînăr interpret la Concursul „Beethoven”, Arad – 2007, Premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei piese franceze la Concursul „Chopin” de la Budapesta – 2010. La Concursul de pian din cadrul Festivalului Mozart din 2007, de la Cluj-Napoca, a obţinut Premiul I, iar în toamna lui 2010 a fost distinsă cu Premiul III la Concursul „Dinu Lipatti” de la Bucureşti. A susţinut concerte cu Orchestra Radio la Bucureşti, cu orchestrele filarmonicilor din Cluj şi Sibiu şi a apărut în recitaluri în România, Austria şi Germania. A urmat cursuri de măiestrie cu nume mari ale pedagogiei pianului: Robert Levin, Adzrej Jashinski, Sontraud Speidel şi a cîştigat de trei ori bursa oferită de Fundaţia Sonoro, care i-a dat posibilitatea să lucreze şi să cînte împreună cu muzicieni de mare prestigiu precum Diana Ketler, Dmitri Sitkovietzki sau Răzvan Popovici.

Absolventă a Liceului „Sabin Drăgoi” din Arad, soprana Adela Zaharia şi-a continuat studiile muzicale la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” sub îndrumarea Ramonei Eremia. În prezent urmează cursurile ciclului de studii masterale la aceeaşi instituţie, la clasa tenorului Marius Budoiu.

Mezzosoprana Mărioara Pop a urmat cursurile Liceului Pedagogic din Zalău, desăvîrşindu-şi studiile muzicale la Facultatea de Canto şi Artă Scenică din cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de Mariana Nicolesco, Lucia Stănescu, Niculina Mirea, Ion Piso. Repertoriul său cuprinde atît roluri de operă cît şi partituri vocal-simfonice pe care le-a interpretat pe scenele filarmonicilor din Cluj, Iaşi, Oradea, Craiova Sibiu, Tîrgu Mureş.

Absolvent al Institutului Biblic „Emanuel” din Oradea, tenorul Ruben Mureşan şi-a continuat studiile la Bucureşti, sub îndrumarea Georgetei Stoleriu şi în SUA, la „Longy School of Music”, Cambridge, cu Dona Roll. În 1997 a obţinut Bursa „Iolanda Mărculescu” iar în 2001 Premiul II la Concursul Internaţional „George Enescu”. Ruben Mureşan posedă un vast repertoriu de operă, lied şi oratoriu şi este frecvent invitat pe scenele principalelor instituţii profesioniste din România – Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, filarmonicile din Cluj, Timişoara, Craiova, Oradea, cît şi în SUA – Boston, Wenham.

Cristian Hodrea a studiat mai întîi oboiul, urmînd cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” la clasa profesorului Aurel Marc. După absolvire, în 2003, se înscrie la Facultatea de Canto a aceleiaşi instituţii, studiind arta cîntului vocal sub îndrumarea lui Marius Budoiu. Este laureat al concursurilor „Hariclea Darclée” şi „Sigismund Toduţă”. Cristian Hodrea depune o intensă activitate solistică, atît în concerte vocal-simfonice pe scenele filarmonicilor din ţară, cît şi pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare