Compania de construcţii ACI Cluj estimează afaceri de peste 45 milioane euro în 2019

Compania de construcţii ACI Cluj estimează pentru acest an o cifră de afaceri de peste 45 milioane euro, de peste 2,7 ori mai mare faţă de cea înregistrată anul trecut, când constructorii clujeni au realizat afaceri de aproximativ 17 milioane Euro.

Cifra de afaceri bugetată de companie pentru anul 2018 a fost de 28,5 milioane euro şi consta în veniturile generate de ansamblul ACI Residence Cluj de 172 de apartamente, o investiţie de aproximativ 11,8 milioane euro finalizată de constructorii clujeni în al treilea trimestru al anului trecut, şi în venituri de 16,7 milioane euro din lucrări de construcţii montaj realizate pentru diferiţi clienţi. Cu toate acestea, compania a încheiat anul 2018 cu o cifră de afaceri de aproximativ 17 milioane euro, afacerile ACI înjumtăţindu-se practic faţă de anul anterior.

”Din cauza procedurilor administrative de recepţie, eliberarea certificatului de atestare a edificării construcţiei şi realizarea documentaţiei de apartamentare cadastrală, nu s-a reuşit semnarea contractelor de vânzare-cumpărare în forma autentică şi facturarea în anul 2018. Din această cauză, veniturile generate de ansamblul ACI Residence se vor înregistra în 2019, astfel că cifra de afaceri a anului 2018 cuprinsă în bilanţul contabil a fost de doar 16,7 milioane de euro. Pot să afirm că profitul realizat pe această investiţie este unul semnificativ în comparaţie cu profitul înregistrat din activitatea curentă”, a declarat Ioan Aşchilean (foto dreapta), preşedintele consiliului de administraţie al ACI Cluj.

Un aspect important pentru ACI în 2018 a fost redeschiderea unei linii de bussines în companie, respectiv activitatea de montaj conducte pentru transportul şi distribuţia gazului metan. Astfel, una dintre cele mai importante lucrări de construcţii derulate în prezent de ACI este gazoductul Ungheni – Chişinău, Faza a II-a, finanţat cu 38 milioane euro de la Banca Europeană de Investiţii.

În luna ianuarie a acestui an, administratorul societăţii Vestmoldtransgaz SRL a semnat contractul de achiziţie lucrări cu asocierea formată din ACI Cluj SA, Imsat Service SA şi Abcony Serv SRL, marcând astfel etapa de începere a lucrărilor pentru obiectivul investiţional referitor la construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău şi implementarea unor măsuri pentru operarea, exploatarea şi întreţinerea conductei de transport gaze naturale Iaşi – Ungheni – Chişinău.

În afară de acest proiect, compania ACI va derula în perioada 2019-2020 lucrări de reabilitare a centrului comercial VIVO! Cluj (investiţie de peste 5,8 milioane euro), stadionul naţional de rugby Arcul De Triumf din Bucureşti (peste 24 mil euro), Sala de sport din Turda, judeţul Cluj (peste 11 milioane euro), reabilitarea şi extinderea Spitalului militar din Cluj (peste 3 milioane euro), reabilitare Spitalul Clujana (cu peste 2,5 milioane euro), producţie domeniul industrial de peste 5 mil euro.

”Activitatea de ofertare şi achiziţii este una continuă şi suntem încrezători că vom câştiga şi alte contracte. În ciuda tuturor greutăţilor şi obstacolelor pe care le-am întâlnit în acest an, pot să spun că suntem în grafic. Consider că am putea realiza mai mult dacă am avea suficientă forţă de muncă, luând în calcul numărul proiectelor în curs şi finanţările pe care le deţinem”, a mai spus Ioan Aşchilean.

Compania a ajuns în prezent la 296 de angajaţi, cei mai mulţi fiind calificaţi. În prezent compania are asigurate contracte ce ar necesita creşterea numărului de angajaţi cu cel putin 250 de persoane, însă constructorii clujeni se confruntă cu o criză acută de personal.

”Am facut eforturi mari pentru creşterea salariilor, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, asigurarea cazării şi a transportului, o instruire continuă şi acordarea altor facilităţi şi bonusuri. Se pare ca nu este de ajuns, iar oamenii preferă să plece să muncească în străinătate. Trebuie, astfel, să găsim soluţii noi pentru a ne întregi echipa. Cu siguranţă vom face tot ce putem pentru a readuce pe cei plecaţi, având în vedere ca la ora actuală lucrează în străinătate peste 800 de persoane din foştii angajaţi ai ACI”, a mai spus preşedintele companiei clujene.

Sediul central al companiei ACI şi baza de producţie (fabrica de prefabricate din beton, atelierele de confecţii metalice şi de tâmplărie, atelierul mecanic, staţiile de betoane, depozitele de agregate şi laboratorul de încercari în construcţii) se află în Cluj-Napoca. În localitatea Baţa, din judeţul Bistriţa-Năsăud, compania deţine o staţie de sortare şi o balastieră, de unde se asigură întreaga cantitate de agregate necesară producţiei de betoane. ACI deţine la Cluj-Napoca şi o fabrică de confecţii metalice, o investiţie de 3,4 milioane euro finalizată în 2014 şi finanţată din fonduri europene.

”În ceea ce priveşte piaţa construcţiilor, în anul 2018 pot spune că evoluţia acesteia a fost imprevizibilă şi foarte complexă. Anul 2019 a început puţin mai greu, dar există toate premisele ca acest an să fie unul bun, dacă guvernul României şi autorităţile publice locale vor finanţa investiţiile publice. Numărul proiectelor disponibile este ridicat, însă marea provocare a constructorilor rămane lipsa forţei de muncă”, a mai spus Aşchilean.

Pentru ACI Cluj anul 2018 a fost unul marcat de câteva evenimente importante, printre care şi numirea unei noi echipe executive, condusă de Cristian Chindea, după o activitate de peste 14 ani a echipei executive condusă de Dorin Aşchilean.

Compania ACI Cluj s-a desprins din fostul Trust de Construcţii Industriale în anul 1991 şi este deţinută începând din 2003 de Ioan Aşchilean, Horia Ciorcilă (unul dintre fondatorii Băncii Transilvania), Dorel Goia (acţionar şi la Teraplast), Gicu Agenor Gânscă (care este acţionar la mai multe firme de construcţii din Transilvania) şi Gică Mereu.

Articole din aceeasi categorie