Clujenii aşteptaţi să vadă: Comorile de la Biblioteca Academiei din Cluj

Clujenii pasionaţi de cărţi rare, manuscrise vechi şi incunabule au posibilitatea să vadă astfel de opere în cadrul unui proiect iniţiat de Biblioteca Academiei din Cluj în colaborare cu Primăria Cluj-Napoca. Proiectul îşi propune să prezinte publicului larg fondul de carte al bibliotecii, care cuprinde peste 500 de mii de cărţi vechi şi care este estimat la peste şase miliarde de euro.

Primarul Sorin Apostu a declarat, ieri, că în cadrul proiectului vor fi organizate mai multe expoziţii începînd cu această lună pentru a scoate la iveală comorile ‘’oraşului comoară’’.  “Nu tot ceea ce avem de arătat este în stradă, nu tot ceea ce avem mai de preţ poate fi văzut, unele trebuie doar simţite. De aceea am insistat şi cred că în cadrul proiectului european ‘’Clujul – oraşul comoară’’ clujenii mai au încă să-şi descopere propriul oraş, iar de străini nu mai vorbesc. Prima dată lor trebuie să le treacă uimirea, după care pot să înceapă să descopere oraşul”, a spus Sorin Apostu.

Prima acţiune de prezentare a comorilor adăpostite de Biblioteca Academiei va fi expoziţia aniversară “Astra – 150 de ani de la înfiinţare”, programată în perioada  26 septembrie – 2 octombrie a.c. Cea de-a doua este dedicată “Şcolii Ardelene”, fiind programată în perioada 24-31  octombrie a.c. De asemenea,  în perioada 25 noiembrie – 5 decembrie va avea loc o expoziţie întitulată “Cluj-Napoca şi Marea Unire”, iar la anul, chiar în primele luni, Biblioteca Academiei va organiza o inedită expoziţie tematică întitulată “Ediţii istorice ale Bibliei la Cluj-Napoca” (20 ianuarie – 1 martie 2012).

Directorul filialei Cluj a Bibliotecii Academiei, Ioan Chindriş, a afirmat că instituţia pe care o conduce are un fond de carte de peste 500.000 de volume, care după unele estimări depăşeşte şase miliarde de euro.

“În acest moment, dacă v-aţi duce la Banca Naţională sau la Banca Transilvania, nu s-ar putea lăuda cu şase miliarde de euro. Ca atare, dl primar a avut bunăvoinţa şi dorinţa să descindă la cea mai bogată unitate din municipiul Cluj-Napoca”, a menţionat Ioan Chindriş.

Printre exemplarele de carte deţinute de filiala clujeană a Bibliotecii Academiei se numără un codice medieval din secolul al XIII-lea şi un unicat – Octoihul lui Macarie, a doua carte tipărită pe teritoriul României, în anul 1510. De asemenea, există 2.000 de ediţii ale Bibliei, “mai mult decît în bibliotecile din ţară la un loc”, toate cu o valoare istorică foarte mare. Şeful colecţiilor speciale, Bogdan Crăciun, spune că printre cărţi se numără manuscrise ale lui Samuil Micu, George Bariţiu sau Petru Maior, precum şi o carte a lui Nicolas Copernic, un exemplar similar din aceasta din urmă fiind vîndut la o licitaţie din SUA cu 2,5 milioane de dolari.

C.P.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare