Clujence în „Top 50 Femei în Economie”

Adriana Cristea

Portalul de business banii.net a lansat „Top 50 Femei în Economie”, două clujence – Adriana Cristea şi Lucia Morariu – situându-se în primele 10 poziţii ale acestui clasament.

Adriana Cristea, fondator şi proprietar Arc Parc Industrial, a fost inclusă în Top pentru că a reuşit să construiască de la zero, în Dej, un pol de dezvoltare economică, iar Lucia Morariu, general manager Eximtur, pentru că a reuşit să construiască una dintre primele companii private din industria turismului.

Primul loc în Top este ocupat de Anca Vlad – fondatoare şi preşedinte al Fildas-Catena. Catena este cel mai mare lanţ de farmacii din România, poziţie pe care o păstrează de foarte mulţi ani. Locul secund I-a revint cofondatoarei Bitdefender şi CEO Intuitex, Măriuca Talpeş, care a lansat, recent, cel mai ambiţios proiect de educaţie din ultimii 30 de ani. Un loc pe podium a obţinut şi Christina Verchere, care se află la conducerea OMV Petrom, companie care a raportat rezultate financiare excepţionale. Clasamentul continuă cu Anastasia Soare, care, de la o simplă angajată într-un salon de înfrumuseţare a ajuns una dintre cele mai cunoscute şi apreciate femei de afaceri din industria cosmeticii din America. Ea are venituri de sute de milioane de dolari anual datorită companiei Anastasia Beverly Hills, iar la nivel local are deschise trei saloane în Bucureşti şi unul la Constanţa. Liudmila Climoc, care se află la conducerea Orange România de aproape trei ani, ocupă locul 5 în clasament, doctorul Mihaela Marcu-Cristescu, care în urmă cu peste 20 de ani a deschis prima clinică MedLife, se situează pe locul 6, iar Corina Popescu, CEO al Electrica SA, pe locul 7.

Clasamentul a fost realizat în funcţie de notorietate, valoarea businessului şi realizările din ultimii doi ani. La capitolul „notorietate”, jumătate din punctaj a fost dat de prezenţa persoanei în mass media, iar cealaltă jumătate de cât de cunoscută este compania pe care a construit-o şi/sau pe care o conduce. La indicatorul „valoare business”, au fost luate în calcul cifrele de afaceri. În cazul antreprenoarelor punctajul maxim, de 5 mărţişoare, a fost obţinut de companiile cu afaceri de peste 100 de milioane de euro. La categoria CEO, 5 mărţişoare au obţinut doamnele care conduc afaceri care au trecut de un miliard de euro. La capitolul realizări, au fost punctate rezultatele financiare raportate în ultimii doi ani, proiectele de investiţii, dar şi implicarea în programe de CSR.

Lansarea anuarului „Top 50 Femei în Economie”a avut loc în cadrul Galei „Women in Economy”, eveniment organizat de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), care a premiat femeile cu cele mai importante realizări în afaceri.

CONAF reuneşte trei federaţii şi patru asociaţii: Federaţia Femeilor de Afaceri din Regiunea Nord-Est, Federaţia Patronatelor Femeilor Antreprenor, Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural, Asociaţia Freelancerilor, Asociaţia Naţională a Antreprenorilor şi Asociaţia Română pentru Protocol şi Ceremonial.

Articole din aceeasi categorie