Cluj-Napoca, aproape de atingerea mediei europene de spaţiu verde pe cap de locuitor

Municipiul Cluj-Napoca se apropie de atingerea mediei europene în ceea ce priveşte spaţiul verde pe cap de locuitor, însă primarul Sorin Apostu susţine că din punctul de vedere al organizării spaţiilor de recreere, oraşul este încă departe de modelele vestice. Primarul a explicat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că a fost realizat un “Registru Verde” al municipiului, care arată că suprafaţa oficială de spaţiu verde pe cap de locuitor este în Cluj-Napoca de 25,6 metri pătraţi. Standardele europene impun atingerea unei medii de 26 de metri pătraţi.

“Am încheiat registrul spaţiilor verzi din Cluj-Napoca, care este o obligaţie impusă de lege. Avem o suprafaţă de 8,1 milioane de metri pătraţi de spaţiu verde pe domeniul public şi privat al statului, ceea ce înseamnă, în conformitate cu numărul locuitorilor din municipiu, de la Direcţia Regională de Statistică Cluj, de 318.000 de persoane, că avem 25,6 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, aproape de limita minimă stabilită de UE, care este de 26 de metri pătraţi. Spaţiul verde are ca rol împrospătarea aerului şi reducerea poluării şi nu este suficient, astfel încît vom depune eforturi pentru creşterea acestei suprafeţe”, a spus Apostu.

Acesta a precizat că, totuşi, din punctul de vedere al numărului de parcuri şi al organizării spaţiilor publice puse la dispoziţia cetăţenilor, Cluj-Napoca ar mai avea multe de implementat. Primarul a anunţat cu această ocazie că intenţionează să mai amenajeze în viitor două zone de agrement. Cea mai mare suprafaţă de spaţiu verde din oraş se găseşte în cartierul Gruia, care are 2,4 milioane de metri pătraţi, iar în clasament urmează cartierele Gheorgheni, cu 2,2 milioane de metri pătraţi şi Mănăştur, care este cel mai întins cartier al municipiului, cu 1,6 milioane de metri pătraţi.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare