Cinci oferte pentru hidrocentrala Tarniţa – Lăpuşteşti

tarnitaCompania Hidro Tarniţa, care încearcă de cîţiva ani să atragă investitori pentru construcţia hidrocentralei cu acumulare prin pompaj din judeţul Cluj, a primit vineri oferte de la cinci investitori interesaţi de proiect.

„Cinci companii au depus oferte preliminare şi neangajante în cadrul acestei etape de precalificare pentru dezvoltarea Tarniţa-Lăpuşteşti. Urmează ca în următoarele săptămîni să analizăm documentaţia depusă pentru a verifica dacă toate elementele sînt în acord cu prevederile procedurii de selecţie. Conform principiului transparenţei, lista investitorilor precalificaţi va fi publicată după analizarea documentaţiei depuse, urmînd să intrăm în următoarea fază a etapei de precalificare, cea de negociere”, a declarat, într-un comunicat, Ovidiu Demetrescu, directorul general al companiei de proiect Hidro Tarniţa, citat de Mediafax. Demetrescu a adăugat că Hidro Tarniţa a primit şi scrisori de intenţie din partea unor instituţii financiare internaţionale în vederea finanţării proiectului.
Centrala va fi situată la 30 km depărtare de orașul Cluj-Napoca, pe valea rîului Someșul Cald, pe versantul stîng al acumulării Tarnița și va fi prevazută cu patru grupuri reversibile, turbină-pompă, cu o putere instalată de 4x 250 MW. Fiind o centrală cu acumulare prin pompaj, va asigura o creştere a siguranţei în funcţionare a sistemului electroenergetic. Capacitatea lacului superior (tipul Polder) va fi de 10 milioane metri cubi apă. Construcţia centralei de la Tarniţa-Lăpuştesti înseamnă o investiţie green-field evaluată la aproximativ 1 miliard de euro (fără TVA). Investiţia este necesară pentru racordarea la Sistemul Energetic National (SEN) şi include liniile Tarniţa-Gădălin, Tarniţa-Mintia, celule noi în staţiile Cluj-Gădălin şi Mintia, precum şi staţia de evacuare a puterii de la centrală. Se preconizează că realizarea hidrocentralei să fie făcută în două etape, pe parcursul a 5-7 ani, timp în care vor fi create peste 4.000 de locuri de muncă. Hidro Tarniţa estimează că lucrările de construcţie a hidrocentralei vor începe în prima parte a anului 2016.
Acţionarii Hidro Tarniţa sunt Complexul Energetic Oltenia, SAPE Electrica, Nuclearelectrica şi Complexul Energetic Hunedoara, fiecare cu câte 25% din acţiuni.

Articole din aceeasi categorie