CHINA – în prag de aniversare

 1 octombrie este Ziua Naţională a Republicii Populare Chineze. Evenimentul are ecouri  şi la prietenii ei români, întrucît, data de 5 a aceleiaşi luni, marchează începutul relaţiilor diplomatice între R.P Chineză şi ţara noastră. România  a fost al treilea stat din lume care a recunoscut noua republică, în anul 1949. Ambele evenimente sînt în atenţia clujenilor, în fiecare an,

Clujenilor le sînt cunoscute excepţionalele  realizări ale poporului chinez prieten, obţinute, în spiritul principiilor după care este condusă China modernă, în ultimii 31 de ani, de promovare a reformei şi deschiderii şi a economiei socialiste de piaţă, marcată de o creştere puternică, durabilă şi stabilă, avînd ca scop creşterea nivelului de viaţă a  populaţiei. Acestea s-au concretizat în creşterea economică, cu un ritm mediu de 9-10 procente în ultimii ani, realizate în condiţiile actualei crize financiare şi economice mondiale. Iată cîteva realizări semnificative: China ocupă locul doi în lume ca număr de automobile, fiind şi cea mai mare producătoare de telefoane mobile. Producţia de cereale a fost în creştere continuă. China ocupă în prezent  locul patru sub aspectul PIB-ului, cu o rezervă de valută de peste 1500 miliarde dolari, situîndu-se, astfel, pe locul întîi în lume. Comerţul exterior al Chinei a marcat o creştere  cu 22 procente în primele opt luni ale acestui an. Se pune accent în prezent pe dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Veniturile pe cap de locuitor permit clasarea Chinei la un nivel mediu, fiind considerată cea mai mare ţară în curs de dzvoltare.

China pune accent pe industrializarea accelerată a tehnologiilor de vîrf, în special a maşinilor grele, a high- tech-ului etc. şi  a devenit un mare investitor în străinătate, cu peste 34 miliarde dolari USD. Rata de schimb a monedei chineze se întăreşte continuu. Rezultatele  economice excepţionale au permis luarea unor măsuri ca caracter social, precum asigurarea medicală a peste 1,2 miliarde de chinezi.

Pot fi amintite  frumoasele  realizări din perioada Expoziţiei mondiale de la Shanghai,  care a avut peste 10 milioane de vizitatori şi la care România a fost bine reprezentată. La fel, s-a remarcat  pe plan mondial Universiada,  organizată fără cusur în Shenzen..

Numai din această enumerare sumară rezultă valabilitatea  prognozelor făcute de specialişti pe plan mondial, privind posibilitatea ca ţara prietenă să acceadă, în cîteva decenii, pe locul întîi mondial sub aspectul realizărilor economice, care în mod firesc le antrenează şi pe cele sociale şi culturale.

Relaţiile româno chineze se dezvoltă pe toate planurile, economic, ştiinţific, social şi cultural. În domeniul economic ele se cantonează  la nivelul a peste 2,5 miliarde dolari, apreciindu-se  că ele trebuie amplificate şi echilibrate în favoarea ţării noastre, posibilităţi şi interes existînd  din partea chineză.  Asemenea aspecte au fost şi în atenţia delegaţiei guvernamentale române, în vizita recentă, făcută în ţara prietenă. Toate acţiunile sînt întreprinse în spiritul stabilit, încă din anul 2004, odată cu vizita preşedintelui Chinei, Hu Jintao în ţara noastră, ele avînd caracter de parteneriat amplu de prietenie şi colaborare, care acoperă domeniile economiei, socialului şi culturii.

Relaţiile culturale cu China sînt din ce în ce mai bune,  dovadă şi numărul mai mare de clujeni care au  vizitat în ultimul timp China în domenii ca: turism, învăţămînt, medical, cultural (echipe de dansuri), pentru expoziţii de artă etc.

Se continuă preocupările filialei clujene a Asociatiei Române de Prietenie cu R.P.Chineză (ARPC) , care, corespunzător sintagmei ‘’Clujenii şi China’’, s-au concretizat, în cei 13 ani de existenţă, sub forma unor expoziţii, manifestări culturale dedicate unor sărbători ale poporului chinez, audiţii muzicale, proiecţii de filme, precum şi misiuni economice reciproce. Recent, la solicitarea postului de radio China Internaţional RCI, s-a înfiiţat în oraşul nostru Clubul ascultătorilor RCI, cu preocupări adecvate domeniului . Amintim vizita recentă a primarului municipiului Cluj- Napoca în oraşul Zhengzhou, cu care se află în relaţii de înfrăţire. Este aşteptat răspunsul Administraţiei judeţene la vizita facută în Cluj de vicepreşedintele Provinciei Shandong, înfrăţită cu judeţul Cluj. Asemenea ocazii trebuie  valorificate, fiind urmate de măsuri concrete, mai ales în domeniul economic, cultural etc.

ARPC-  Filiala Cluj va contribui activ, în sensul celor de mai sus. Este notoriu succesul avut de expoziţia intitulată China pitorească, organizată în municipiul  nostru de  filiala ARPC. Merită să fie amintitită o altă expoziţie de fotografii, realizate de profesorul Bulbuc, cu sprijinul filialei ARPC, dedicată prieteniei româno-chineze şi vernisată în oraşul Dej, cu ocazia anului nou chinezesc, al iepurelui.

De mare interes este şi înfiinţarea în cadrul UBB a Institutului Confucius , un vechi deziderat al clujenilor, care participă în număr mare la activităţile acestuia,  orientate, în principal, spre învăţarea limbii chineze şi cunoaşterea culturii chineze.

Virgil  MOLDOVAN
Preşedinte al filialei ARPC Cluj şi al Clubului ascultătorilor postului RCI

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare