Ce s-ar întîmpla dacă Grecia ar ieşi din euro

ABC

În cazul în care Grecia ar ieşi din euro, analiştii prevăd o contracţie drastică a PIB ţării, de circa 20 la sută şi o escaladare a inflaţiei, de 40-50 la sută. În paralel cu o creştere drastică a şomajului şi închiderea surselor de credit.

Pericolul de contagiere s-ar extinde şi altor ţări. Spania, Portugalia, Italia şi alte ţări mai vulnerabile vor trebui să se pregătească în faţa posibilelor reacţii de panică. Mai ales în faţa posibilei retrageri a banilor depuşi în băncile lor. Se presupune că BCE deja pregăteşte o puternică injecţie de lichidităţi pentru a contracara efectul. În acest caz, Germania şi ţările bogate ar fi nevoite să realizeze o puternică contribuţie economică.

Pierderea credibilităţii în euro. Pînă acum nu se avea în vedere faptul ca o ţară să fie obligată să abandoneze moneda unică. Va trebui chiar să se improvizeze o soluţie juridică, care în prezent nu există. Agenţiile de rating au avertizat deja că, în cazul în care Grecia iese din euro, ar fi nevoie să scadă calificativul datoriei pentru toate ţările din zonă.

Grecia, în faliment. Grecia va rămîne fără bani la sfîrşitul lunii iunie. Dacă nu îşi respectă îndatoririle, nu mai primeşte alte ajutoare. Guvernul nu va putea plăti în euro salariile funcţionarilor publici şi pensiile. Se preconizează posibilitatea de achita salariile în obligaţiuni ca pas intermediar spre revenirea la drahmă. Devalorizarea monedei îi va ajuta totuşi să-şi recupereze competitivitatea.

Spectrul unui “corralito” în Grecia (suspendarea plăţilor cash). Guvernul grec va trebui să îngheţe toate conturile din bănci şi să stabilească controale puternice, pentru a împiedica fuga în masă a depozitelor în euro.

Bruxelles-ul nici nu vrea să audă de ideea de flexibilizare a exigenţelor impuse Atenei, de teamă ca acest lucru să dea aripi stîngii radicale a lui Alexis Tsipras, cînd ar fi de preferat o înţelegere cu formaţiunea PASOK a lui Evanghelos Venizelos şi Noua Democraţie a lui Andonis Samaras, care acceptă condiţiile pentru a primi finanţare.

“Dacă angajamentele nu sînt respectate, trebuie să se facă revizuirile necesare, ceea ce ar însemna mai mult timp şi mai multă finanţare, sau un mecanism de ieşire (euro) care ar trebuie să fie ordonată”, a spus directorul general al FMI, Christine Lagarde. “Ar fi extraordinar de costisitor şi ar presupune riscuri mari, dar este o opţiune pe care sîntem obligaţi să o examinăm tehnic”, a subliniat ea.

Convocarea de noi alegeri în Grecia prelungeşte incertitudinea politică în ţara elenă şi faţă de euro, ultimul lucru de care avea nevoie Uniunea şi moneda unică.”Este un eşec dur”, a spus Berlinul, în timp ce Bruxelles-ul insistă ca poporul grec să-şi vadă viitorul sub umbrela euro şi nu de unul singur. Noua întîlnire cu urnele şi perspectiva unui triumf al stîngii radicale Syriza – care insistă ca UE să schimbe tratamentul pacientului grec – consolidată cu 50 de mandate ce revin învingătorului, creează o situaţie de confuzie, în faţa căreia Bruxelles-ul nu ştie cum să reacţioneze.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare