Cartierele electorale ale PDL, rămase… pe 2012

Consilierul local PNL Steluţa Cătăniciu acuză PDL Cluj de manipularea electoratului în cadrul alegerilor locale din 2008, respectiv 2009. Aceasta arată că două dintre proiectele imobiliare anunţate de Emil Boc, candidatul de atunci la Primăria municipiului – cartierele Lomb şi Tineretului -, au fost lăsate baltă imediat după cîştigarea alegerilor. „Manevra” a funcţionat şi la alegerile parţiale din 2009, cînd Marius Nicoară a pierdut primăria pe aceleaşi promisiuni frumoase făcute de Apostu, din care s-a ales praful, şi pentru neonorarea cărora Primăria – adică noi, clujenii – trebuie să plătească despăgubiri de 60 de milioane de euro.

„Cele mai importante proiecte imobiliare derulate în parteneriat public-privat de către Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca – care au făcut atît de atractivă din punct de vedere electoral administraţia Boc şi care au făcut în mod cert diferenţa la alegerile locale din 2008, respectiv 2009 -, au eşuat lamentabil, administraţia PDL fiind în imposibilitate de a realiza visul a mii de clujeni de a avea o casă”, arată Cătăniciu, adăugînd: „Acesta este, din păcate, preţul pe care îl plătesc clujenii pentru că în februarie 2009 nu au ştiut să aleagă între un om al faptelor şi un om al vorbelor – pe care nu l-a costat nimic să promită <<marea cu sarea>>. Nu a contat atunci zestrea pe care Nicoară le-a dat-o clujenilor în timpul mandatului  său de preşedinte de consiliu judeţean, reuşind să poziţioneze Clujul pe primul loc din ţară, din punct de vedere economic, prin investiţiile şi strategia bine gîndită de dezvoltare a judeţului. Au contat vorbele frumos meşteşugite şi pozele electorale în care Sorin Apostu, alături de Emil Boc, promitea clujenilor «am pornit împreună, continuăm împreună». Din păcate n-a continuat nimic, eşuînd cu aceste două proiecte pe care clujenii le aşteptau”, subliniază consilierul liberal.

Potrivit Steluţei Cătăniciu, în cazul proiectului pentru cartierul Lomb, ce prevedea construirea a 5.700 de locuinţe, Primăria municipiului este acuzată de firma Impact – partenerul privat împreună cu care trebuia dezvoltat proiectul – de faptul că nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale, fiindu-i solicitate despăgubiri în valoare de 60 de milioane de euro. „Din păcate, de cîte ori s-au făcut informări în CL, cu privire la acest proiect, adevărul a fost spus doar pe jumătate. De fiecare dată ni se spunea că proiectul nu poate fi continuat deoarece firma Impact a intrat în faliment. Am constatat cu surprindere că din decembrie 2010 această procedură a fost suspendată. Cu toate acestea, primarul Apostu nu a adus la cunoştinţa CL un astfel de <<amănunt>>. Mai mult, în 28 aprilie 2011, Curtea de Apel Bucureşti constata cererea de declanşare a acestei proceduri faţă de Impact ca nelegală”, punctează Cătăniciu, arătînd că acesta este momentul care a declanşat o întreagă nebunie. „Impact acuză că au cheltuit 12 milioane de euro pentru derularea acestui proiect. Mă întreb cine din Primărie a verificat şi a avizat aceste sume – dacă ele sînt reale -, pentru că informaţiile pe care noi, consilierii, le primim sînt foarte laconice. Mai mult, Impact cere despăgubiri de 60 de milioane de euro pentru că Primăria nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale”, precizează consilierul local liberal.

Totodată, Cătăniciu spune că în proiectul „Tineretului”, municipalitatea l-a favorizat pe Pászkány Árpád în reconversia proiectului, fără a propune realizarea unei alte licitaţii „La solicitarea primarului Apostu, CL, prin majoritatea PDL, şi-a permis să intervină într-o luptă pornită în instanţă, în 2010, de către doi asociaţi ai Polus Real Estate – partenerul din acest proiect – poziţionîndu-se în mod nepermis de partea unuia, ceea ce este foarte grav. Mai grav, este că în cadrul derulării acestui proiect, Sorin Apostu a pus mai presus de interesul public al clujenlor interesul unui investitor privat. În loc să constate că obiectul contractului de a construi un cartier cu 6.000 de locuinţe, spitale şi şcoli nu s-a realizat din culpa investitorului privat – şi să solicite daune -, Primăria a preferat această manevră de recorversie a proiectului în parc fotovoltaic”, arată Cătăniciu, precizînd că pentru realizarea acestei modificări ar fi fost necesară organizarea unei licitaţii. „Aşa, primarul Apostu, prin majoritatea PDL de care dispune în CL, i-a atribuit lui Pászkány  Árpád proiectul parcului fotovoltaic, fără nici o licitaţie, în timp ce pe clujeni i-a lăsat fără 6.000 de locuinţe. Mă întreb ce ne va mai promite la alegerile din 2012 şi cîţi clujeni va reuşi să mai prostească şi de această dată”, punctează consilierul liberal.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare