Cartea de sport

U” Cluj, aşa cum o ştiu” : incitantă, surprinzătoare, de citit !

Într-un an aniversar pentru “U”Cluj, 2014, două sînt deocamdată cărţile care reţin atenţia, “Supercampionii Clujului”, respectiv “U” Cluj, aşa cum o ştiu, a treia – “Rugby “U” – 65” – urmînd să fie lansată nu peste mult timp (20 noiembrie).

Sînt cărţile de care Universitatea Cluj are nevoie, mare nevoie. Este întîlnirea cu istoria unui club sportiv etalon pentru mişcarea sportivă studenţească din România, pentru mişcarea sportivă în general

Mă opresc în rîndurile de faţă asupra recentei “U” Cluj, aşa cum o ştiu, carte ce poartă o semnătură distinctă în presa sportivă, Alin Fornade. Pezent în viaţa echipei de fotbal a “U” Cluj, Alin Fornade radiografiază perioade întinse din încercata şi zbuciumata istorie a fotbalului universitar clujean şi nu numai. O face cu responsabilitatea ziaristului care merge, prin interviuri şi prezentări, la esenţe. Investigaţia atinge şi zone sensibile, cunoscute de puţini, dar numai aşa ajungem să cunoaştem şi să apreciem la justa ei valoare, Ideea “U” Cluj.

Din carte nu lipsesc numele importante ale “U” Cluj de ieri – Mircea Luca, Szoboszlay Nicolae, Zoltan Ivansuc, Felician Mureşan, Petru Emil, Ştefan Cîrjan, Cristian Ringheanu, Alexandru Vasile, Dan Anca, Mihai Adam, Remus Cîmpeanu, Mircea Neşu, Barbu, Grăjdeanu, Pexa, Răduţă, Constantin Teaşcă, … – şi din zile apropiate nouă – Cristi Pojar, Ioan Ovidiu Sabău, Ovidiu Maier, Szilagyi Zsolt, Claudiu Niculescu, Vlad Munteanu, … – nu sînt singurii desigur.

Capitole deosebite sînt acordate cu generozitate Suporterilor “U” Cluj, celor care de ani de zile – Orosz Attila, Gheorghe Florea, Teodor Botiş sînt doar cîteva ilustre nume dintr-o galeri impresionantă de surporteri, … – sînt alături de echipă şi club.

Din “U” Cluj, aşa cum o ştiu nu puteau lipsi, nu aveau cum, paginile dedicate momentelor care nu se uită deloc, cu plusurile şi minusurile aferente, generatoare de bucurii şi de lacrimi deopotrivă : naşterea Imnului “U” Cluj; finala Cupei României 1965; întîlnirea “U” Cluj – Atletico Madrid; partidele “U” Cluj – CFR (1:1; 13:14 în Cupa României; partida de tristă amintire, întreruptă de centralul Alexandru Tudor în minutul 22, la 0:1; jalnica conducere asigurată de Anamaria Prodan; plecarea şi revenirea lui Walter Florian), …

Am lăsat anume spre final, paginile dedicate regretatului istoric Gheorghe Bodea, OM providenţial pentru “U” Cluj, admirabil surprins, citez, “Gheorghe Bodea nu a fost doar un istoric. Nu a fost doar un povestitor cu buzunarele pline d eîntîmplări uimitoare. A fost şi un tălmaci. A explicat pe înţelesul tuturorce înseamnă Universitatea Cluj (…) Într-o lume pragmatică, Gheorghe Bodea a dăruit mereu doar pentru bucuria de a-i spune pe nume clubului pe care l-a iubit din copilărie. Ştiţi o declaraţie de dragoste mai sinceră decît Agora “U” ? Cărţile dînsului vor călăuzi şi alte generaţii în fascinanta lume a Universităţii Cluj. E o moştenire inegalabilă. NU ştiu dacă mai există un alt club românesc care să beneficieze de o astfel de operă (…) Să nu uităm să resepctămşi memoria istoricului care a adunat cu pasiune şi rîvnă cifrele şi inimile între coperţile cărţilor”. O operă impresionantă, care se cere dusă mai departe. Şi se cere deoarece “U” Cluj merge mai departe. Istoria se scrie cu fiecare zi, cu fiecare însemnare,cu fiecare om dăruit “U” Cluj. Aşa cum este şi cum îl ştim şi pe Alin Fornade.

Demostene ŞOFRON

Cartea de sport

Supravieţuind prin tenis. Cum am învins leucemia şi m-am redescoperit”

lansarea cărţii are loc vineri, 11 mai, ora 12, Sala de sticlă, Primăria municipiului Cluj-Napoca

Corina Morariu în colaborare cu Allen Rucker ne oferă un op de mare interes, unul care are la bază lucruri adevărate, trăite, din care se pot învăţa multe, foarte multe. Este cartea prin care Corina Morariu dovedeşte că boala poate fi înfrîntă, că poţi reuşi în viaţă prin încredere, încăpăţînare, prin puterea de a-ţi depăşi temerele.

Corina Morariu a fost jucătoare profesionistă de tenis de cîmp timp de 11 ani, ani în care a ajuns în primele 30 de jucătoare ale lumii la simplu şi numărul 1 mondial la dublu feminin în 2000. Printre succesele sale notabile se numără locurile 1 la Wimbledon (alături de Lindsay Davenport, în 2000), şi Australian Open la dublu mjixt (alături de Ellis Ferreira, 2001).A fost finalistă alături de Lindsay Davenport la Australian Open (2001, 2004). În anul 2003 i s-a acordat premiul ‘WTA Tour Comeback Player of the Year’, fiind numită International Sports Ambassador pentru “Leukemia and Lymphoma Society”. Mai trebuie să menţionez faptul că în prezent, Corina este comentator sportiv pentru Tennis Channel, Statele Unite

Cartea apare la Casa Cărţii de Ştiinţă, în condiţii excelente şi într-o traducere impecabilă graţie Loredanei Bulgăr. Cele două prefaţe sînt semnate de Billie Jean King (“Nu apreciezi cu adevărat caracterul unei persoane decît atunci cînd îşi este levelat. Ani de zile am ştiut despre Corina că este inteligentă, bine informată şi amuzantă, dar datorită luptei pe care a purtat-o am realizat că este o persoană specială, care şi-a meritat distincţia pentru curaj (…) Drumul Corinei spre sănătate a fost lung şi anevoios. A avut parte de cîteva runde istovitoare de chemioterapie, fiecare rundă afectînd-o fizic şi emoţional, dar era pregătită şi dispusă să lupte. Reuşita nu a constat doar în însănătoşire, ci a luptat şi pentru a putea reveni la stilul de viaţă pe care şi-l dorea. S-a întors pe teren la doar 16 luni de la debutul acestui calvar. Deşi v-ar fi greu să credeţi, a reînceput să joace în turneul WTA. Corina este o adevărată campioană în toate sensurile cuvîntului”) şi Lindsay Davenport (“Nu pot spune precis cum a schimbat-o leucemia pe Corina (vă va spune ea) dar vă pot spune că persoana de care m-am apropiat după toate acestea este cea mai optimistă şi mai inteligentă femeie din cîte am cunoscut. În tenis pierzi mult, dar niciodată nu înveţi să cîştigi pierzînd. Chiar şi aşa, nu mi-am imaginat niciodată că cineva poate face cancer, pierzînd atît de mult pe parcursul bolii, şi totuşi poate reinventa viaţa şi poate fi mult mai sănătos decît era înainte să lupte cu boala. Nu îmi puteam imagina asta înainte de a avea plăcerea şi onoarea de a-mi cunoaşte buna prietenă şi în multe feluri sursa mea de inspiraţie : Corina Morariu”).

11 sînt capitolele cărţii, toate citindu-se fără pauze, toate interesante, toate modele de urmat în viaţă, de la ‘În afara corpului’ la ‘Vestea’, ‘Chemioterapie’, ‘O nouă realitate’, ‘Revenirea’, ‘Din nou în circuit’, ‘Mai rău decît leucemia’, ‘Fenixul’, ‘Ultima încercare’, ‘Ultimul meci’, ‘Viaţa de după’

Mă opresc doar asupra unui singur paragraf, relevant însă, citez, “Dacă povestea mea înseamnă ceva, aş vrea să transmită că sîntem mainputernici decît credem. Cu toţii avem puterea de a face faţă adversităţilor şi de a ne reinventa. Cîteodată însă trebuie să ne ridicăm de la pămînt. În nici un caz nu vreau să ofer o reţetă pentru rezolvarea problemelor în viaţă, vreau doar să-mi împărtăşesc experienţa şi să vă spun ce m-a ajutat pe mine, în speranţa că toţi vom învăţa ceva din asta şi vom deveni mai puternici”.

Supravieţuind prin tenis poate fi numită pe drept cuvînt, Cartea Lunii Mai la Cluj – Napoca, motiv pentru care v-o recomand cu toată, toată căldura.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare