Bulgaria a decis să se retragă din proiectul de gazoduct Burgas-Alexandroupolis

Kommersant

După mai mulţi ani de gîndire şi dispute, autorităţile bulgare au decis să se retragă totuşi din proiectul de gazoduct Burgas-Alexandroupolis, achitînd 6,5 milioane de euro compensaţii celorlalţi participanţi ai proiectului, companii de stat ruseşti şi greceşti. Însă, pentru zădărnicirea proiectului Burgas-Alexandroupolis ţara ar putea fi pusă să achite compensaţii între 200 de milioane şi 1 miliard de dolari.

Guvernul bulgar a decis retragerea ţării din proiectul Burgas-Alexandroupolis şi plata unor compensaţii către compania de proiectare Transbalkan Pipeline International.

Acordul interguvernamental privind construcţia oleoductului din oraşul bulgar Burgas spre cel grec Alexandroupolis a fost semnat la 15 martie 2007. Prin acest oleoduct, cu o lungime de 285 de km, se plănuia livrarea unei cantităţi de 35 de milioane de tone de petrol pe an, cu posibilitatea de a majora cantitatea pînă la 50 de milioane de tone. Costul proiectului era estimat la circa 1 miliard de euro. Părţii ruse îi aparţin, prin Consorţiul Burgas-Alexandroupolis, împărţit în părţi egale între Gazprom neft, Rosneft şi Transneft, 51% acţiuni, celelalte 49% fiind împărţite între Grecia şi Bulgaria.

În toţi cei patru ani care au trecut de la semnarea acordului, Bulgaria a tărăgănat în mod evident demararea lucrărilor de construcţie.

Nu este exclus ca, în actualele condiţii, să fie activizate negocierile cu Turcia pe marginea proiectului alternativ Samsun-Cheyhan. În prezent, acţionari ai acestui proiect sînt compania italiană Eni şi cea turcă Calik, cîte 25% ar putea primi Rosneft şi Transneft. Pînă acum, cele două companii ruseşti considerau acest proiect nerentabil: partea turcă insistă asupra unor tarife mult prea mari pentru livrare – 30 de dolari pe tonă, în timp ce costul prin oleoductul Burgas-Alexandroupolis ar fi de numai 8 dolari. În acelaşi timp, întregul proiect Samsun-Cheyhan este estimat la 4 miliarde de dolari.

În opinia analistului rus Denis Borisov, decizia Bulgariei de a se retrage din Burgas-Alexandroupolis este mai degrabă una politică, chiar dacă nu este exclus ca temeri autorităţilor bulgare să le fi stîrnit şi posibilitatea participării companiilor ruseşti la proiectul Samsun-Cheyhan, în condiţiile în care petrolul ar putea să nu ajungă pentru ambele proiecte.

La alt mare proiect energetic ruso-bulgar – construcţia centralei nucleare “Belene” – Sofia nu a renunţat deocamdată. Ministrul economiei, energeticii şi turismului al Bulgariei, Traicho Traikov, a declarat că proiectul a fost lansat “pe un făgaş corect”. Însă, de-a lungul întregului an 2011, Bulgaria a tărăgănat şi semnarea contractelor pe marginea acestui proiect.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare