Băişoara – Lauf. Munte la munte… trage

 Cunoscută ca staţiune turistică a sporturilor de iarnă, Băişoara îşi amplifică, în ultimii ani, rezonanţa exterioară a turismului montan care a ajuns, deja, la izvoarele Dunării, în munţii Pădurea Neagră din sud-vestul Germaniei.

Şi cum primăriţa comunei Băişoara, Minodora Luca, este unul din cei cinci primari din România ce reprezintă administraţia publică locală în Congresul Puterilor Locale şi Regionale din Consiliul Europei, întîlnirile ei cu omologi din cele 27 de ţări membre creează numeroase conexiuni administrative, culturale şi turistice ce se înscriu în demersurile globalizării europene.

În acest context a avut loc şi vizita unei delegaţii din localitatea Lauf – Germania, o aşezare montană de lîngă izvoarele bătrînului fluviu, o aşezare ce numără patru mii de locuitori şi doar 50 ha pădure, chiar dacă este flancată de munţii Pădurea Neagră în care tot verdele predomină în vegetaţia acestui anotimp.

De vineri şi pînă luni, oficialii din Lauf, conduşi de primarul Oliver Rastter, au avut posibilitatea să vadă o bună parte din zona Apusenilor, să cunoască locuri, oameni, tradiţii şi obiceiuri, să creioneze un proiect de cooperare cu Băişoara, prin extrapolarea dictonului: „Munte la munte…trage”.

Iată şi cîteva din traseele programului oferit de conducerea comunei Băişoara: vizită la cheile Aiudului şi unele lăcaşuri de cult din apropiere, la Salina Turda, Muntele Băişorii şi staţiunea turistică de aici, Mănăstirea Băişoara, Staţia de epurare a comunei, recent dată în folosinţă, şcoala din Băişoara, comparabilă cu cea din Lauf, Primăria, Căminul Cultural şi Centrul Comunitar. Pentru a-şi forma o imagine cît mai reală despre localitatea Băişoara, primăriţa le-a oferit nemţilor o căruţă cu cai, care i-a plimbat pe majoritatea străzilor, unde s-au înfiripat şi dialoguri cu cetăţenii, dialoguri mijlocite de un translator român stabilit de mai mulţi ani în Germania.

Sîmbătă seara, delegaţia a fost invitată la Centrul Comunitar, o construcţie nouă, unde primarul, Minodora Luca, a făcut o succintă prezentare a comunei sale, înscrisă pe coordonatele dezvoltării europene, proces mijlocit de implementarea mai multor proiecte cu finanţare UE, oferindu-le oaspeţilor cîte o ţărăncuţă în costum naţional, lucrări realizate de creatoarele comunei, şi cîte o icoană a Maicii Domnului, semn al creştinătăţii. Seara a cuprins şi un program artistic prezentat de ansamblul Dor Transilvan, unde regizor a fost chiar directorul CJCPCT, Tiberiu Groza, care i-a invitat pe oaspeţi la jocurile „şapte paşi” şi „periniţa”.

Duminică, s-a făcut un tur al municipiului Cluj-Napoca, cu opriri la Catedrala Ortodoxă, Turnul Croitorilor, liceele “Şincai” şi “Racoviţă”, dar şi la Biserica Calvină, delegaţia concluzionînd că România reală este mult mai frumoasă şi provocatoare decît cea informală, iar cooperarea dintre cele două localităţi va deveni, în curînd, o certitudine.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare