Azerbaidjanul a luat cursul spre “Nordul” Iranului

Nezavisimaia Gazeta

Propunerea de a redenumi Azerbaidjanul în “Azerbaidjanul de Nord” a fost formulată de un grup de deputaţi azeri. “Există exemplul Coreii de Sud şi de Nord, al Ciprului de Nord şi de Sud. Ar fi oportun ca şi Azerbaidjanul, ca regiune a unui stat destrămat, să se numească Azerbaidjanul de Nord”, a declarat deputatul Siavuş Novruzov.

Propunerea a fost susţinută de Frontul Popular al Azerbaidjanului unit. Preşedintele acestei mişcări de opoziţie, Gudrat Gasanguliev, a completat discursul colegului său, amintind că două treimi din Azerbaidjanul istoric formează astăzi Azerbaidjanul de Sud (Iran), iar o treime – Republica Azerbaidjan. “Există toate motivele pentru redenumirea republicii în Azerbaidjanul de Nord”, a declarat Gasanguliev, subliniind că acordurile din 1813 şi 1828 dintre Persia şi Imperiul Rus au fost adoptate în pofida voinţei populare şi din acest motiv este necesară anularea lor.

Preşedintele partidului proguvernamental “Anna veten”, Fazail Agamalî, a sprijinit de asemenea această idee, exprimîndu-şi regretul că documentele nu menţionează faptul că Azerbaidjanul de Nord şi de Sud au format odată un stat unitar. “Dacă se va desfăşura un nou referendum, la articolul 11 din Constituţie trebuie să fie introduse amendamente care să precizeze că Azerbaidjanul este format din Azerbaidjanul de Nord, de Sud şi de Vest”, a spus Agamalî.

Discursuri asemănătoare formulate de deputaţi ai diverselor fracţiuni parlamentare alimentează ideea că, de fapt, Baku pregăteşte pretenţii teritoriale voalate la adresa Iranului, cărora li s-a putea da curs în cazul unui război dintre Iran şi forţele occidentale, cu o posibilă reîmpărţire teritorială a acestei ţări.

În opinia politologilor azeri, în cazul în care Baku se pregăteşte într-adevăr să emită asemenea pretenţii, atunci în cazul unui război cu Iranul el va trebui să ofere Occidentului un sprijin colosal, pentru ca “cererea” sa să fie luată în calcul. Pe de altă parte, pînă acum niciunul dintre ultimele războaie ale Occidentului împotriva vreunei ţări nu a dus la modificarea graniţelor acesteia. Politologii nu cred că o soartă diferită va paşte Iranul: la urma urmei Occidentul nu a analizat nici măcar problema autonomiei kurde din Irak, iar în Iran forţele centrifuge sînt şi mai puţin sesizabile decît în ţara vecină. Alţi experţi consideră că situaţia nu ar trebui dramatizată, deoarece nu se ştie dacă problema va ajunge să fie dezbătută şi supusă în final la vot. Un pericol real ar exista doar dacă parlamentul de la Baku va vota decizia privind redenumirea ţării.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare