Avalanşă de promisiuni ale noilor miniştri. Lipseşte doar Luna de pe cer!

Un Cod economic care să conţină toate legile de acest tip, TVA redus la 18%, cotă unică de impozitare de 10%, taxe plătite fie on-line fie la un singur ghişeu, majorarea salariului minim la 1.450 lei , salarii mai mari inclusiv pentru actori, o lege a prevenţiei pentru firme sau o jumătate de milion de locuinţe sociale, creşe şi grădiniţe sunt doar cîteva dintre promisiunile pe care le-au făcut noii miniştri.

Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor Publice, a promis o nouă legislaţie fiscală, care va fi unificată într-un Cod economic ce urmează să fie definitivat la jumătatea acestui an, pentru a intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, şi care va conţine maximum 50 de taxe. Codul economic ar urma să rămână neschimbat măcar 5 ani, va reuni Codul fiscal, Codul de procedură fiscală şi toate legile care au legătură cu activitatea economică şi va fi pus gratuit la dispoziţia agenţilor economici. Alte măsuri vizează reducerea cotei standard de TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018, extinderea cotei zero de TVA pentru vânzarea de locuinţe, reducerea TVA de la 9% la 0 pentru input-urile din agricultură şi cotă 0 de TVA pentru activităţile de publicitate.
Printre măsurile figurează şi reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 10% de la 1 ianuarie 2018, precum şi eliminarea acestui impozit pentru veniturile lunare mai mici de 2.000 de lei. De asemenea, Ştefan a afirmat că impozitul pe terenul agricol lucrat va fi anulat, dar că vor fi taxate dublu terenurile nelucrate.
Ştefan a promis creşterea veniturilor bugetare de la aproximativ 29% din PIB în prezent la 32,5% în 2020, creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene la 73,5%, şi majorarea PIB-ului pe locuitor la peste 70% din media UE. De asemenea, el a promis informatizarea completă a a administraţiei publice, astfel încât din 1 ianuarie 2018 toate taxele şi impozitele să fie plătite în România on-line, dacă contribuabilul optează pentru această variantă, sau la un singur ghişeu, dacă se optează pentru această variantă. „Orice taxă care nu va putea fi plătită online se va anula”, a spus Viorel Ştefan.

Florin Jianu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, intenţionează să promoveze Legea prevenţiei în mediul de afaceri cât mai curând posibil, astfel încât să intre în vigoare în primul trimestru al acestui an.
Legea ar urma să fie valabilă pentru toate companiile, nu doar pentru IMM-uri, şi ar presupune ca, înainte de a se lua o măsură punitivă împotriva unei firme, să fie aplicată o măsură de prevenţie. Concret, întreprinzătorul ar avea la dispoziţie un interval de timp pentru a se conforma legislaţiei în vigoare, măsurile punitive urmând să fie aplicate dacă acest lucru nu se întîmplă.
Jianu a mai promis măsuri de sprijin pentru IMM-uri, inclusiv programe de ajutor de stat, şi a susţinut majorarea salariuluiminim la 1.450 lei, măsură pe care a contestat-o în toamna anului trecut.

Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, a susţinut că ca acest minister va completa veniturile localităţilor care nu au un venit de 750lei / locuitor. De asemenea, ea a promis că, din  1 ianuarie 2018 cota din impozitul pe venit repartizată autorităţilor locale va creşte de la 71% la 100% şi că va asigura cofinanţarea de 10% pentru indemnizaţia de care beneficiază însoţitorii persoanelor cu handicap. Ea a mai promis tingerea coteti de absorţie de 100% a fondurilor europene pînă în 2023, demararea construirii a 500 locuinţe sociale pentru tineri şi a 500 de crese şi grădiniţe, continuarea programului de cadastru, creşterea cu 20% a salariilor din administraţia publică locală şi cu 50% a actorilor, precum şi un cod al administraţiei publice.

Articole din aceeasi categorie