Austria: Deschiderea pieţei muncii către est – un succes

Agerpres

Temerile manifestate cu un an în urmă de Austria, sceptică în privinţa deschiderii pieţei muncii pentru lucrătorii din opt state estice care au aderat la UE în 2004, s-au dovedit a fi nefondate.

Deşi iniţial autorităţile s-au temut de o adevărată invadare a pieţei muncii după decizia de a da undă verde lucrătorilor din est, în prezent, deschiderea pieţei muncii se dovedeşte a fi un fenomen încununat de succes.

Astfel, la 1 mai 2011, cetăţenii din opt state care au aderat la UE în 2004, respectiv din Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Polonia şi cele trei state baltice, au primit acces neîngrădit pe piaţa austriacă a muncii. La acea vreme, potrivit estimărilor, circa 25.000 de persoane aveau să sosească în Austria în căutarea unui loc de muncă. S-a vorbit de asemenea despre o uşoară creştere a ratei şomajului.

Un studiu efectuat de WIFO (Institutul austriac de cercetare economică), în luna martie a anului curent, a scos la iveală faptul că 26.806 de persoane din noile state membre UE mai sus menţionate au venit să lucreze în Austria (stabilindu-se îndeosebi în estul ţării, în regiunile de graniţă). Rata şomajului, potrivit WIFO, era la sfîrşitul lui 2011 de 6,7%, cu doar 0,08% mai mare decît se prognozase, fără să se ia în calcul deschiderea pieţei muncii pentru statele din est.

Ministrul Rudolf Hundstorfer consideră totuşi că, pe teritorii restrînse, în apropierea regiunilor de graniţă cu Ungaria, Cehia sau Slovacia, s-au înregistrat uşoare probleme de piaţa muncii, fiind afectate fie locurile de muncă ale imigranţilor sosiţi în Austria mai demult, fie ale cetăţenilor austrieci. Însă nu se poate vorbi despre un “trend” în acest sens şi nici pe viitor nu se prognozează probleme grave.

În mod evident există o tendinţă de imigraţie de la est la vest. În Burgenland, spre exemplu, în 2011, 13% dintre totalul angajaţilor au provenit din statele care au intrat în 2004 în Uniunea Europeană. În Austria de Jos şi Viena procentajul acestora a atins 4%, în Steiermark 3%, iar în celelalte landuri austriece aproximativ 2%.

Spre comparaţie, în martie 2012, 15% din totalul angajaţilor din Austria au provenit din străinătate. Viena şi Vorarlberg au ocupat primele locuri, 21% din totalul angajaţilor de aici provenind din afara graniţelor Austriei. Burgenland a ocupat locul doi cu 18%. Din totalul de 3, 4 milioane de angajaţi ai Austriei, 515.000 au provenit din străinătate (100.000 din statele care au aderat la UE în 2004 şi 100.000 din Germania).

Şi Johannes Kopf de la Serviciul pentru Piaţa Muncii (AMS) a admis că, în anumite zone, a avut loc o supraaglomerare, în detrimentul imigranţilor stabiliţi de mai mult timp aici (tot în regiunile de graniţă ale landului Burgenland), în special în anumite domenii precum construcţiile sau turismul. Rata şomajului nu a crescut cu mult nici aici, acest lucru datorîndu-se unei conjuncturi economice pozitive, spune Johannes Kopf, potrivit Der Standard. “Deschiderea spre est a fost un succes”, a concluzionat Kopf.

Pe de altă parte, Herbert Tumpel şi Erich Foglar de la Camera de Muncă(AK), au avertizat cu privire la lipsurile existente în legislaţia anti-dumpingului social, dar au subliniat partea pozitivă a lucrurilor, respectiv, realizarea de venituri în valoare de 350 de milioane de euro la bugetul de stat prin impozitele şi contribuţiile sociale ale lucrătorilor din est.

În ceea ce priveşte România şi Bulgaria, termenul de deschidere a pieţei muncii rămîne în continuare 2014.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare