Aurelia Cristea: România ar putea negocia creşterea deficitului bugetar pentru a finanţa Autostrada Transilvania

Deputatul PSD de Cluj Aurelia Cristea crede că Executivul de la Bucureşti ar putea negocia cu Uniunea Europeană şi organismele financiare internaţionale creşterea deficitului bugetar al României pentru a avea posibilitatea de a finanţa proiecte importante de infrastructură, precum Autostrada Transilvania.

photo_2013715 (2) ‘’Am discutat cu ministrul Dan Şova, dar şi cu Ministrul Finanţelor Publice, pentru a reuşi să introducem un proiect de investiţii în toate acordurile pe care le vom avea cu FMI şi, de asemenea, cu Consiliul European, astfel încît, în ceea ce priveşte suma necesară ce o vom obţine, ori în parteneriat public-privat ori prin concesiune să poată fi acceptată ca o mărire a deficitului bugetar. Este un proiect de interes naţional şi cred că putem obţine acest lucru, dacă dăm dovadă de seriozitate în construirea ei şi în toate demersurile de finalizare’’, a declarat Cristea. Parlamentarul clujean a arătat că, pentru continuarea lucrărilor pe tronsonul Gilău-Suplacu de Barcău, ar mai fi nevoie de 900 de milioane de euro, iar pentru finalizarea porţiunii Suplacu de Barcău-Borş ar putea fi atrase fonduri transfrontaliere. ”Dacă facem un calcul simplu, la costul pe km de 7 milioane de euro, ar însemna 900 de milioane de euro tronsonul de Autotradă de la Gilău la Suplacu de Barcău’’, a spus Cristea. Deputatul social democrat a remarcat că transformarea tronsonului de drum rapid dintre Turda şi Sebeş în autostradă este foarte importantă pentru că asigură legătura zonei Clujului şi nu numai cu Coridorul 4 paneuropean, care vine de la Nădlac şi merge pînă la Sibiu.

Aurelia Cristea a spus că, pe lîngă Autostrada Transilvania, o altă perioritate a sa în prima sesiunea parlamentară a fost identificarea de soluţii pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj. ‘’În acest moment discuţiile se duc la nivelul Guvernului. Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, alături de cel de la Iaşi, ar putea fi trecut pe lista investiţiilor care se exceptează din calcului deficitului bugetar. Următorii paşi ţin fie de identificarea unui investitor care să realizeze acest proiect printr-un parteneriat public-privat, fie în sistem leasing operaţional’’, susţine Aurelia Cristea.

    Lege împotriva poluării arhitecturii tradiţionale româneşti
Deputatul PSD de Cluj a ţinut să spună că în următoarea sesiune parlamentară, una dintre priorităţile sale va fi legată de promovarea unei legi prin care să poată fi protejat patrimoniul cultural construit de la sate. ‘Voi iniţia şi voi depune în luna noiembrie în Parlament o lege a urbanismului rural, cu scopul de a conserva patrimoniul cultural şi istoric pe care îl avem. Proiectul va cuprinde o serie de reglementări, astfel încît mediul rural să nu fie afectat de construcţii care distrug valoarea culturală a acestor zone.

Vom stabili care sînt tipurile de construcţii care se pretează în diverse zone şi mă refer, de exemplu, la Ţara Maramureşului, care are case tradiţionale din lemn. Cît de urît arată cînd pui lîngă ele betoane care distrug valoarea culturală şi turistică specifică regiunii. Prin proiect vom reglementa şi modul în care vor fi elaborate PUG-urile şi vom stabili mai multe prototipuri de case şi tipul de materiale de construcţii care să poată fi folosite, cu păstrarea arhitecturii exterioare, care dă valoare zonei’, a declarat Aurelia Cristea. Deputatul clujean a mai spus că toţi cei care vor construi în zonele rurale cu potenţial cultural şi turistic vor trebui să folosească prototipul de casă din modelele stabilite, fără să mai aibă nevoie de autorizaţie de construire.

C.P.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare