Artele spectacolului Opera Maghiară Cluj

Concert Strauss, Concert de Anul Nou

joi, 10 ianuarie, ora 18.30

Ce repede au trecut sărbătorile ! Şi ce repede au reintrat lucrurile în normal. În artele spectacolului cu atît mai mult cu cît fiecare seară de concert obligă, fiecare seară de concert se doreşte a fi interesantă şi atrăgătoare, fiecare seară se cere onorată de un public cît mai numeros.

Pe scena Operei Maghiare Cluj, prima nouă producţie este Concertul de Anul Nou, Concert Strauss, o seară care propune pagini muzicale celebre din creaţia familiei Strauss.

Dirijor este Horvath Jozsef, solişti Balazs Barbara, Vigh Ibolya, Sandor Arpad, coregrafia Gabriela P. Rusu. Sînt cei care au gîndit şi materializat o seară din care nu lipsesc Uvertura la opereta ‘Liliacul’, valsurile ‘Sînge vienez’, ‘Valsul Imperial’, ‘Frumoasa Dunăre albastră’, ‘Voci de primăvară’, polcile ‘Tik – Tak’, ‘Tritsch Tratsch’, ‘La vînătoare’ şi ‘Fulgere şi tunete’, ‘Marşul lui Radetzky’, arii din ‘Voievodul ţiganilor’ şi ‘Liliacul’, un program care, cu siguranţă, atrage, existînd toate premisele unei seri plăcute.

Teatrul Maghiar de Stat Cluj – Napoca

În pregătire…

Festivalul ‘INTERFERENŢE’ a fost un succes. Dar un succes este, de regulă, urmat de un altul, de altele. Şi cum nu există pauze sau cel puţin nu pauze de lungă durată, pe scena instituţiei condusă de Tompa Gabor, sînt în lucru ‘Buzunarul cu pîine’ de Matei Vişniec (premiera prevăzută pentru 27 februarie) şi ‘Cina festivă a lui Don Juan’ de Moliere, regia Matthias Langhoff.

Le voi lua în ordine şi voi începe cu ‘Buzunarul cu pîine’ de Matei Vişniec. Piesa scrisă în 1984, are la bază întîmplări reale din viaţa lui Matei Vişniec, datate 1980, perioada profesoratului. Textul a fost tradus în limbile franceză, engleză, germană, portugheză şi maghiară, jucîndu-se pe multe scene europene – Teatrul Metropolis din Bucureşti; Theatre Nouvelle Generation din Lyon; Theare d’Agen; Riverside Studios London,… – cu succes.

‘Buzunarul cu pîine’ este o piesă despre … noi. Despre noi cu plusuri şi minusuri, o piesă despre existenţa noastră cotidiană, o temă de o actualitate frapantă, care deschide multe, foarte multe alte abordări. Pe scenă – regia Albu Istvan – punctele de vedere vor fi ridicate şi dezbătute de actorii Dimeny Aron şi Farkas Lorand.

A doua piesă în lucru este ‘Cina festivă a lui Don Juan’ de Moliere, versiune scenică de Matthias Langhoff şi Eszter Biro. Regia şi decorurile sînt semnate de Matthias Langhoff, costumele de Carmencita Brojboiu, dirijor Katalin Incze G, un spectacol cu o distribuţie numeroasă şi cu multre nume cunoscute cum sînt Hathazi Andras, Biro Jozsef, Kato Emoke, Buzasi Andras, Szucs Ervin, Kollo Csongor, Petho Aniko, Varga Csilla, Vass Robert Laczko, Bodolai Balazs, Imre Eva, Sigmond Rita, Marosan Csaba, Viola Gabor.

Ne reîntîlnim cu arta regizorului Matthias Langhoff. L-am apreciat pentru regia la ‘Măsură pentru măsură’ de Shakespeare (premiera la 22 septembrie, 2010), sigur vom avea parte de un nou regal teatral.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare