Aproximativ 100.000 de conducători auto au contestat în instanţă, în 2011, amenzile rutiere şi ridicarea carnetelor de conducere

În primele şase luni ale acestui an, la nivelul judecătoriilor au fost înregistrate peste 100.000 de plîngeri legate de sancţiunile administrative pe Codul Rutier, prin care conducătorii auto contestă amenzile rutiere şi ridicarea carnetelor de conducere, se arată într-un raport al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dat publicităţii, vineri, de preşedintele instituţiei, Horaţius Dumbravă.

Horaţius Dumbravă a precizat că mulţi conducători auto contestă în instanţă sancţiunile dictate de Poliţia Rutieră, pentru că pe durata derulării proceselor, ei pot să recupereze carnetele de conducere. Mai mult, pentru a amîna cît mai mult aceste procese, conducătorii auto introduc acţiunea la o instanţă din altă localitate, ştiind că apoi dosarul va fi strămutat.

Preşedintele CSM s-a plîns că aceste procese îngreunează şi mai mult activitatea instanţelor, deoarece, pentru un judecător, fiecare dintre acestea înseamnă dosar nou, termene, şedinţă de judecată, părţi, studiu dosar, dispunere de măsuri procedurale, redactare minute, soluţii, motivări, adică muncă, concentrare, timp.

Horaţius Dumbravă a precizat că majoritatea acestor contestaţii introduse de către conducătorii auto sînt respinse de către instanţă. “Pentru persoana care a contestat măsura suspendării carnetului de conducere, de exemplu, înseamnă, de regulă, o amînare a acestei măsuri timp de 4-5 luni, poate şi un an, pînă cînd soluţia instanţei confirmă, de cele mai multe ori, corectitudinea şi legalitatea măsurii luate de agentul de circulaţie. Cîţi dintre cei ce înregistrează la judecătorie cererea de judecată pentru a obţine un certificat de grefă, care să ateste că au contestat sancţiunea şi cu care apoi aleargă la poliţie să îşi revendice carnetul de conducere, au ferma convingere că au fost subiectul unei măsuri abuzive sau nelegale? Unde începe şi unde se sfîrşeşte responsabilitatea celui care este sancţionat contravenţional, mai ales că numărul de respingeri ale plîngerilor contravenţionale este cu mult mai mare decît cel de admitere al acestora?”, a mai spus preşedintele CSM.

Tot în primul semestru din anul curent, la instanţele de judecată au fost introduse şi peste 30.000 de contestaţii pe taxa de rovignetă (din datele CNADR), iar numărul cauzelor din materia litigiilor de muncă a crescut cu aproximativ 90.000 de dosare (în materia contenciosului administrativ cu aproximativ 75.000 de dosare, iar în materia insolvenţei cu peste 40.000 de cauze).

Procentual, dosarele din materia litigiilor de muncă au înregistrat în semestrul I al anului 2011 o creştere de 200% faţă de perioada similară din 2010. “Sunt cifre care arată dimensiunea şi impactul crizei economice şi sociale asupra societăţii româneşti, impact ce se reflectă în creşterea foarte mare a numărului de dosare cu aceste speţe pe rolul instanţelor”, a precizat Horaţius Dumbravă.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare