Amnistie fiscală pentru contribuabilii care îşi achită restanţele până în 15 decembrie

Guvernul a aprobat o amnistie fiscală pentru dobânzi, penalităţi şi alte accesorii datorate de contribuabilii care achită principalul restanţelor până 15 decembrie 2020.

Prin amnistie se are în vedere încasarea obligaţiilor bugetare restante la 31 martie 2020, şi obligaţiile bugetare cu termene de plată între 1 aprilie şi 15 decembrie 2020. Facilităţile fiscale vizează contribuabilii cu datorii restante la 31 martie 2020 (persoane fizice, juridice, persoane fizice care desfăşoară activităţi economice sau profesii libere, entităţi fără personalitate juridică, instituţii publice etc).
Există 4 tipuri de facilităţi fiscale.
Prima măsură anulează dobânzile, penalităţile şi accesoriile aferente obligaţiilor bugetare principale, restante la 31 martie 2020 inclusiv, pentru cei care la această dată au în sold obligaţii bugetare accesorii şi obligaţii bugetare principale. Pentru a beneficia de anulare, contribuabilii trebuie să plătească obligaţiile bugetare principale restante la 31 martie 2020, să achite obligaţiile curente (cele născute după 31 martie 2020), să depună toate declaraţiile fiscale şi să depună cererea de anulare a accesoriilor, până la 15 decembrie 2020.
A doua măsură anulează dobânzile, penalităţile şi accesoriile aferente obligaţiilor bugetare principale, declarate suplimentar de debitor prin declaraţie rectificativă, cu scadenţa anterioară datei de 31 martie 2020, inclusiv. Contribuabilii care consideră ca sunt erori în sumele declarate iniţial pot depune declaraţie rectificativă prin care să declare obligaţiile suplimentare şi pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligaţiilor declarate suplimentar, dacă plătesc aceste obligaţii, precum şi obligaţiile curente (cele născute după 31 martie 2020), depun toate declaraţiile fiscale şi depun cererea de anulare a accesoriilor, până la 15 decembrie 2020.
Măsura a treia anuleză dobânzile, penalităţile şi accesoriile aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadenţe anterioare datei de 31 martie 2020, inclusiv, dacă la această dată contribuabilul are în sold doar accesorii, iar obligaţiile bugetare principale au fost stinse. Pentru anularea accesoriilor, contribuabilii trebuie să plătească obligaţiile curente (cele născute după 31 martie 2020), să depună toate declaraţiile fiscale şi să depună cererea de anulare a accesoriilor, până la 15 decembrie 2020.
Măsura patru anuleză dobânzile, penalităţile şi accesoriile aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 martie 2020, inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisă ca urmare a inspecţiei fiscale sau verificării situaţiei fiscale personale, care este în curs de derulare la data intrării în vigoare a ordonanţei. Contribuabilii care la intrarea în vigoare a ordonanţei au în derulare o inspecţie fiscală ori o verificare a situaţiei fiscale personale pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligaţiilor stabilite suplimentar de organul de control dacă plătesc aceste obligaţii până la termenul de plată stabilit în decizia de impunere şi dacă depun cererea de anulare a accesoriilor în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei, indiferent dacă controlul a fost finalizat până la 15 decembrie 2020 sau ulterior.
Contribuabilii pot notifica organului fiscal intenţia de a beneficia de anularea accesoriilor. Pentru accesoriile ce pot forma obiectul anulării se instituie un regim special de administrare. Pentru debitorii care nu au notificat organul fiscal, dobânzile, penalităţile şi accesoriile care pot fi anulate şi care au fost achitate după data intrării in vigoare a ordonanţei, se restituie, la cerere, potrivit Codului de procedură fiscală.
Pentru contribuabilii cărora le-au fost instituite popriri la data intrării în vigoare a ordonanţei, pentru a avea posibilitatea de a beneficia de anularea accesoriilor, se reglementează posibilitatea de a efectua plăţi din sumele indisponibilizate ca efect al popririi.
Dacă îndeplineşte condiţiile, un contribuabil poate beneficia de anularea accesoriilor în oricare dintre facilităţile fiscale menţionate anterior. Astfel, un contribuabil poate să cumuleze toate facilităţile, dacă până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv îndeplineşte condiţiile prevăzute de ordonanţă.
Contribuabilii care la data intrării în vigoare a ordonanţei beneficiază de eşalonare la plată pot beneficia de facilităţile fiscale dacă îndeplinesc condiţiile impuse de ordonanţă şi doresc menţinerea eşalonării la plată, ori dacă finalizează eşalonarea până la 15 decembrie 2020.

Facilităţile pot fi aplicate şi de autorităţile administraţiei publice locale, opţional, dacă consiliul local stabileşte, prin hotărâre, aplicarea acestor prevederi, precum şi procedura aplicabilă.
Facilităţile sunt aplicate şi de alte autorităţi sau instituţii publice care administrează obligaţii bugetare, în sensul că şi aceste entităţi anulează accesoriile pentru obligaţiile bugetare pe care le administrează, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de ordonanţă.

Articole din aceeasi categorie