Amenzi usturătoare pentru mașinile fără anvelope de iarnă

Ordonanţa 5/2011 care instituie obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă atunci cînd temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei a intrat în vigoare din 1 noiembrie

Potrivit Ministerului Transporturilor, anvelopele all season sunt asimilate anvelopelor de iarnă dacă au înscrise iniţialele M şi S. Un conducător auto trebuie să achiziţioneze anvelope omologate, în concordanţă cu cele înscrise de către RAR în cartea de identitate a vehiculului şi care poartă marcajul M+S (sau M.S, sau M&S – mud plus snow).

Anvelopele de iarnă sunt cele care respectă şi sunt omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului Europei din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum şi montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite CEE-ONU nr.54, după caz. Anvelopele de iarnă sunt construite din cauciuc special pentru a oferi o aderenţă adecvată atunci cînd temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei. „Întrucît nici în documentaţia de specialitate şi nici în legislaţia aplicabilă nu există vreo referire la anvelopele denumite comercial „all-season”, apreciem că utilizarea unor anvelope fără marcajul care atestă utilizarea lor corespunzătoare în condiţii de iarnă este contrară prevederilor legale şi se face exclusiv pe răspunderea conducătorului auto”, precizează Ministerul Transporturilor.

Potrivit Ordonanţei 5/2011, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii între 1 noiembrie şi 1 martie. Conducătorii autovehiculelor care circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără anvelope de iarnă sunt sancţionaţi cu reţinerea talonului şi amendă de pînă la 4.000 de lei. În cazul vehiculelor de transport marfă sau persoane, neechiparea cu anvelope de iarnă şi lanţuri este pasibilă de amendă între 2.500 şi 4.000 de lei, precum şi reţinerea talonului. În caz de accident, la sancţionarea cu amendă se adaugă o sumă dedicată reparării drumurilor şi despăgubirilor pentru pagubele produse.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare